Leuke wooninspiratie & interieur ideeën voor de inrichting van je huis en tuin | inrichting-huis.com

Geen categorie

De nieuwste trends in interieur en raambekleding voor 2021


Heb je tijd gereserveerd om in 2021 te klussen in huis? Wordt het tijd voor een make-over? Hier zijn de nieuwste trends in interieur en raambekleding voor 2021.

Natuurlijk … natuurlijk!

Misschien is ‘plastic fantastic’ maar in ons interieur kiezen we massaal voor ‘natural’. Dit betekent ongelakt hout, veel echte planten en tinten die we kennen uit de natuur. Voor hout wordt vaak gekozen voor hergebruikte planken, wat niet alleen vanuit ecologisch perspectief een goede keuze is maar tevens meer leven geeft aan een ruimte. Geleefd hout met groeven en kleurverschillen hebben een historie die je met een blik verf niet moet bedekken. Naast gekapte bomen geldt het natuurlijke karakter ook voor levende planten. We zien steeds meer (groene) planten staan, hangen en klimmen. Naast het decoratieve element kunnen deze planten ook de lucht zuiveren en tevens een lekker frisse geur verspreiden. Let wel op met planten die giftige bladeren of stekels hebben als je kinderen huisdieren in huis hebt.

interieurtrends 2021 natuurlijke materialen

Wat betreft raambekleding zien we steeds meer verticale rollende gordijnen hangen. Niet alleen strakke rolgordijnen, hoewel die ook onverminderd populair blijven, maar ook zeker vouwgordijnen die meer natuurlijk hangen. Plisségordijnen bieden een mooie middenweg tussen strak en decoratief, met als voordeel dat je veel controle behoudt over het natuurlijk licht. Omdat dit type raamdecoratie langs een rail loopt kun je een plisségordijn namelijk ook aan de bovenzijde (deels) openen.

interieurtrends verticale vallende rolgordijnen

Kleur mag weer

Wat betreft kleurgebruik in het interieur wordt door professionals vaak de 60 / 30 / 10 regel aangehouden. Kies voor een hoofdkleur die 60 procent van het interieur bestrijkt, vervolgens een secundaire kleur die 30 procent vertegenwoordigt en 10 procent voor accenten. Dit komt in praktijk vaak neer op wanden en raamdecoratie in een overeenkomstig kleurschema, met vloerbedekking of vloerkleden in een andere tint en dan doorgaans wat meer opvallende kleuren voor meubilair of decoratieve ornamenten. Je kunt hiervan afwijken maar een 60 / 30 / 10 verhouding biedt doorgaans een gebalanceerde invulling. We stappen verder af van eentonig en neutraal en zien weer meer kleur terug in huis. De tinten blijven wel natuurlijk, dus neon en zeer felle kleuren zul je niet vaak tegenkomen. Ook patronen op het muur of de gordijnen zijn ‘not done’ in 2021, die bewaren we voor de losse decoraties zoals ‘throw pillows’ en rijkelijk gedecoreerde vazen.

interieurtrends 2021 kleur groen

Houd er rekening mee dat naast het zonlicht ook de raamdecoratie een grote invloed uitoefent op het interieur in de middag of avond. Want overdag zul je doorgaans de gordijnen openen, in de avond zijn ze gesloten. Dit heeft een grote impact op de sfeer. Door een kleur te kiezen die sterk afwijkt van de wanden of vloer zal de verhouding van zojuist ook veranderen. Zo kan de 60 / 30 verhouding helemaal omdraaien wanneer je vrij grote ramen hebt in de kamer. Stem de kleur van de raamdecoratie daarom af op andere elementen op basis van die 60 / 30 verhouding.

interieurtrends 2021 kleur slaapkamer

Controle over het licht

Er was een tijd dat lampen ingeschakeld werden of uit stonden, meer variatie was er niet. Het verschil tussen een gloeidraad of een TL-balk was wel goed te zien, later zouden er steeds meer dimbare lampen in het interieur verschijnen. Met de huidige generatie LED-lampen heb je meer dan ooit controle over de intensiteit van het licht en de kleur. Denk aan warm-wit of koel-wit licht, dit verschil zie je én voel je omdat het overeenkomt met de periodes van zonsopgang en zonsondergang in contrast met fel daglicht. Dan zijn er nog de full-color LEDs waarmee je de sfeer in de ruimte compleet kunt veranderen. LED strips onder banken en achter kasten zijn ook in trek, je kunt ze via een afstandsbediening of app naar wens instellen.

interieurtrends verlichting led woonkamer

Als je van plan bent te gaan ‘spelen’ met licht dan biedt het voordeel om de wanden en gordijnen een vrij lichte en neutrale kleur te geven. Lichte kleuren weerkaatsen het licht, je kunt dan met een relatief kleine lamp een prachtige gloed creëren. Voor de creatieve interieur designers kun je de lamp achter een plant plaatsen zodat je een schaduw effect krijgt. Dit geeft een kale wand of rolgordijn diepte.

interieurtrends 2021 lichte natuurlijke gordijnen

Smart home

Gemak dient de mens, met smart home toepassingen in huis maak je het leven wat aangenamer. Zeker in combinatie met slimme verlichting en raamdecoratie kun je al ver komen. Zo kun je via het TaHoma systeem van Somfy voorkeuze programma’s instellen waarmee je diverse apparaten met een druk op de knop kunt veranderen. Zo sluit je de gordijnen en laat je de verlichting inschakelen terwijl de thermostaat iets hoger gaat. Dit kan met een combinatie van smartphone en app, of via een smart speaker en een slimme spraakassistent zoals Alexa van Amazon of Siri van Apple. Naast comfort mag veiligheid ook niet worden vergeten. Vergeet zeker niet de laatste ‘trend’ op het gebied van veiligheid; rookmelders. Niet alleen kunnen smart melders een enorme herrie maken, ze kunnen ook andere apparaten in werking stellen of buiten de deur via internet mensen op de hoogte stellen.

interieurtrends 2021 smart home

Bekijk ook:
Woontrends 2021
Tuintrends 2020
Woontrends 2020

Wellicht zijn deze artikelen ook interessant voor jou

No Comments

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.