Leuke wooninspiratie & interieur ideeën voor de inrichting van je huis en tuin | inrichting-huis.com

De mogelijkheden voor buitenverlichting
Tuin inspiratie

De mogelijkheden voor buitenverlichting


De dagen zijn inmiddels al weer stukje korter doordat het ’s avonds gewoonweg eerder donker is. Wat extra verlichting is dus altijd welkom. Het is altijd fijn om verlichting te hebben bij de voordeur of in de tuin. Niet alleen omdat het mooi en sfeervol kan zijn, maar ook voor de veiligheid is het altijd een goed idee.

De mogelijkheden voor buitenverlichting

De mogelijkheden voor buitenverlichting

Wij hebben daarom alle mogelijkheden op het gebied van buitenverlichting voor jou op een rijtje gezet. Onder buitenverlichting verstaan wij alle mogelijkheden aan of rondom uw woning op het gebied van verlichting (zowel sfeerverlichting als functionele verlichting), in de webshop van LampenOnline.com een zeer compleet aanbod:

 • bij de voordeur (wandlamp voor buiten) of huisnummer verlichting
 • in de voortuin voor het verlichten van een pad of het uitlichten van een boom bijvoorbeeld
 • wandlamp aan de gevel in de achtertuin (voor licht bij het terras of als schrikverlichting)
 • inbouwspots in een overstek of onder een afdak bij jouw huis of garage
 • staande tuinverlichting langs een tuinpad
 • grondspots voor het uitlichten van een schutting, muur of boom
 • tafellamp of vloerlamp voor buiten, sfeervolle verlichting bij de loungeset of tuintafel

Afhankelijk van jouw wensen en met de inrichting van jouw tuin als uitgangspunt kan je een lichtplan voor je tuin maken. Het is aan te bevelen dit ruimschoots van tevoren te doen zodat de installatie en het leggen van de grondkabel als eerste kan gebeuren, in ieder geval nog voordat de (sier)bestrating gelegd wordt. Als je gebruik wilt maken van een losse vloerlamp voor buiten met een stekker, dan zul je ook over een buitenstopcontact moeten beschikken.

De mogelijkheden voor buitenverlichting

De mogelijkheden voor buitenverlichting

Wandlampen voor buiten
Bij zowel de voor -als achterdeur van je huis kan het prettig zijn goed licht te hebben, het kan je zelfs een gevoel van veiligheid geven als je ’s avonds in het donker thuis komt. Daarnaast worden er ook veel buitenlampen met een sensor uitgevoerd zodat de verlichting aan gaat zodra er beweging rondom het huis is. Na enkele minuten zal de verlichting weer automatisch uit gaan en is het op die manier ook nog energiezuinig.

Staande tuinverlichting of grondspots 
Voor wat betreft de tuinverlichting voor de achtertuin kan je gebruik maken van bijvoorbeeld staande tuinspots of grondspots. Staande spots hebben als voordeel dat je ze langs een tuinpad kunt plaatsen en de spot het licht naar beneden uit laat stralen. Het pad wordt hierbij goed verlicht en ke kijkt niet tegen het licht in. Nadeel is dat het nogal een obstakel kan zijn. Wil je zo min mogelijk zien van de tuinverlichting maar wel maximaal profijt van het sfeervolle licht hebben? Kiest dan voor grondspots. Dit type spots zitten ingebouwd en mooi weggewerkt in de grond of tegel van het terras. Grondspots zitten niet in de weg en geven een prachtig sfeervol indirect lichteffect aan een boom, schutting of muur.

Inbouwspots voor buiten onder een afdak of overkapping
In de overstek van je huis of in de overkapping van een carport kan je kiezen voor buiten inbouwspots. Deze zorgen voor een goede verdeling van het licht en zijn tevens erg sfeervol. Het is goed om gebruik te maken van 12V inbouwspots met een IP-waarde zodat ze (spat) waterdicht zijn.

Tafel -en vloerlampen voor buiten
Trend op het gebied van tuinverlichting van de laatste jaren zijn vloerlampen en tafellampen voor buiten. Natuurlijk wordt dit type lampen al jarenlang toegepast in een interieur, maar als verlengstuk van je interieur naar de tuin kan dit type lampen nu ook buiten worden toegepast. Deze (spat) waterdichte lampen zijn uitgerust met een snoer en stekker en kunnen zodoende op iedere plaats op het terras worden neergezet.

Energiezuinigheid van buitenverlichting en tuinverlichting
Omdat tuin -en buitenverlichting vaak en langdurig aan is (soms wel de hele nacht met een schemerschakelaar) kan ook de energiezuinigheid een belangrijke rol spelen bij het maken van de juiste keuze. We maken onderscheid naar energiezuinige halogeenlampen (EcoHalo lampen), spaarlampen en led lampen/led verlichting.

Energiezuinige halogeenlampen zijn het minst energiezuinig van alle opties maar geven daarentegen wel zeer warm en sfeervol licht. Daarbij zijn ze ook standaard vrij eenvoudig dimbaar.

Buitenarmaturen met spaarlampen hebben een zeer hoge lichtopbrengst tegen een laag verbruik. Het verbruik in Watt geeft vaak een lichtopbrengst in Watt van een factor 4 / 5. Een bekende collectie op het gebied van buitenverlichting met spaarlampen, is de Ecomoods Outdoor serie van Philips. Nadeel van spaarlampen kunnen zijn; de kleur van het licht en ze zijn vaak niet standaard dimbaar.

Led buitenverlichting kan je op twee manieren toepassen, namelijk met armaturen met geïntegreerde led’s. Deze zijn meestal niet te vervangen. De andere manier is met retrofit led lampen. Dit houdt in dat je in bestaande tuinverlichting met bijvoorbeeld GU10 fitting of E27 fitting de lamp vervangt voor een led lamp. In beide gevallen is je verlichting zeer energiezuinig en duurzaam. Echter bij de tweede optie heb je als bijkomend voordeel dat niet het armatuur maar slechts de led lichtbron kan worden vervangen aan het eind van de levensduur. Qua kleur van het licht komt led al aardig in de buurt van het licht van halogeenlampen. Als je op zoek bent naar warm wit licht, let dan op de kleuromschrijving bij de led’s. 2700K – 3000K is warm wit en 4000K en hoger gaat meer naar koelwit/blauwachtig licht. Een bekende serie led tuinverlichting is de Ledino outdoor serie van Philips.

Kijk voor meer informatie en het complete aanbod en alle mogelijkheden op het gebied van buitenverlichting en tuinverlichting op Buitenverlichting online

De mogelijkheden voor buitenverlichting

De mogelijkheden voor buitenverlichting

De mogelijkheden voor buitenverlichting

De mogelijkheden voor buitenverlichting

De mogelijkheden voor buitenverlichting

De mogelijkheden voor buitenverlichting

De mogelijkheden voor buitenverlichting

De mogelijkheden voor buitenverlichting

Wellicht zijn deze artikelen ook interessant voor jou

1 Comment

 • Reply
  Edwin
  22 januari 2017 at 19:45

  Dank voor de inspiratie, de afbeeldingen zeggen meer dan 1000 woorden. Erg mooi.

 • Leave a Reply

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.