Leuke wooninspiratie & interieur ideeën voor de inrichting van je huis en tuin | inrichting-huis.com

buiten zonwering
Wooninspiratie

5x Buiten zonwering


Met buiten zonwering zorg je ervoor dat je er niet alleen voor dat je meer privacy binnen in huis hebt – het is ook een manier om energie te besparen. Klinkt dat als muziek in jouw oren? Kijk dan snel verder, want op deze pagina laten we zien wat de meest populaire buiten zonweringen zijn!

We zullen het er allemaal mee eens zijn dat zonwering een musthave is in elk huis – niet alleen om de zon te weren, maar ook om ervoor te zorgen dat je een beetje privacy hebt, en dat niet elke voorbijganger naar binnen kan kijken. Je hebt binnen zonwering en buiten zonwering. Binnen zonwering, is een ander woord voor raamdecoratie, zoals gordijnen, jaloezieën, shutters , lamellen, noem maar op. De meeste mensen weten deze wel op te noemen. Buiten zonwering daarentegen, hoewel het al heel lang bestaat, is iets onbekender – maar absoluut niet minder belangrijk. Sterker zelfs, met de juiste buiten zonwering, creëer je een goed en gezond binnenklimaat in zowel de zomer als de winter.

Wat zijn de voordelen van buiten zonwering?

Voordat we overgaan op de verschillende soorten buiten zonwering waar je uit kunt kiezen, hebben we eerst nog alle voordelen op een rijtje gezet:

  • Hoewel binnen zonwering ook helpt om de zon en warmte buiten te houden, is buiten zonwering nóg effectiever. Het resultaat is een aangenamer binnenklimaat.
  • Omdat het minder heet wordt in huis, hoef je ook minder snel je airco aan te zetten. Hiermee kan je niet alleen op je energierekening besparen – het is ook een stuk beter voor het milieu.
  • Mooie buiten zonwering biedt een meerwaarde voor je huis, zowel financieel als esthetisch gezien.
  • Sommige vormen van buiten zonwering zijn ook een vorm van inbraakpreventie, waarmee je potentiële inbrekers kunt afschrikken en vertragen.

Wil jij ook buiten zonwering laten installeren voor jouw woning? Lees hieronder wat de mogelijkheden zijn.

1. Knikarmschermen

De meest bekende en meest gebruikte soort zonwering zijn natuurlijk knikarmschermen. Knikarmschermen kenmerken zich met zogenaamde knikarmen, waarmee je het zonnescherm eenvoudig in en uit kunt schuiven. Vroeger werden deze vooral met de hand bediend, maar tegenwoordig kan je ook kiezen voor elektrische knikarmschermen, die je eenvoudig en praktisch met een druk op de knop kunt openen en sluiten. Het grote voordeel van een knikarmscherm, is dat het niet alleen je huis beschermt tegen de zon, maar het is ook een manier om een schaduwplek te creëren in je tuin – ideaal dus als je bijvoorbeeld een groot terras hebt.

buiten zonwering knikarmscherm

2. Rolluiken

En dan kan je natuurlijk ook voor rolluiken kiezen, die tegenwoordig steeds populairder wordt. En dan hebben we het niet alleen over winkels, restaurants en kantoren, maar steeds meer mensen kiezen ook voor rolluiken voor hun eigen woning. Naast dat rolluiken een geweldige vorm zijn van buiten zonwering, en jouw huis beschermd tegen de hitte, zijn rolluiken natuurlijk ook een vorm van inbraakpreventie. Omdat inbrekers eerder makkelijke huizen uitkiezen, slaan ze vaker huizen over waar rolluiken zijn geïnstalleerd. Kwa ontwerp, zou je rolluiken kunnen vergelijken met screens, hoewel ze natuurlij van een ander soort materiaal zijn gemaakt. Net als screens, kan je ook kiezen voor elektrische rolluiken, die je eenvoudig vanuit binnen in huis kunt openen en sluiten. Rolluiken kunnen tegenwoordig bovendien super strak en mooi zijn.

buiten zonwering rolluiken

3. Screens

Een ander soort buiten zonwering die puur bedoeld is voor het tegenhouden van de zon, zodat je het binnen in huis minder warm hebt, zijn screens. Screens zou je een beetje kunnen vergelijken met rolgordijnen, maar in plaats van dat ze binnen worden opgehangen, worden screens buiten op een raamkozijn gemonteerd. Het grote voordeel is dat het heel weinig ruimte in beslag neemt. En met elektrische screens, kan je ze heel eenvoudig van binnenuit met een druk op de knop bedienen.

buiten zonwering screens

4. Uitvalschermen

Uitvalschermen zijn ook een populaire optie. In tegenstelling tot knikarmschermen, hebben uitvalschermen een lange en onbuigbare armen. Ze zijn dan ook, net als markiezen en screens, de pure functie om de zon tegen te houden. Net als met markiezen, worden deze net boven een raam gemonteerd op de gevel, waarbij het scherm een scherpe hoek naar beneden maakt. Uitvalschermen zijn dus vooral geschikt voor plekken waar je er niet onderdoor hoeft te lopen, zoals boven het raam of ramen in je voortuin.

buiten zonwering uitvalschermen

5. Markiezen

Markiezen zijn een hele klassieke vorm van buiten zonwering, gekenmerkt met een halfrond ontwerp en rechte zijkanten. In tegenstelling tot knikarmschermen, hebben markiezen als enige functie om de zon tegen te houden, zodat je het binnen minder warm en licht hebt. Als het om woningen gaat, worden ze vooral gebruikt voor ramen, maar in openbare gebouwen, zoals restaurants, hotels en winkels, zie je ze ook weleens boven de entree. Vanwege de klassieke look, passen markiezen heel mooi bij karakteristieke huizen, zoals herenhuizen, notariswoningen of woonboerderijen.

buiten zonwering markiezen

Wat is de beste soort buitenzonwering?

Er is geen beste soort buitenzonwering, omdat deze keuze erg persoonlijk is. Ben je op zoek naar een puur oplossing om de zon tegen te houden, zodat je huis minder heet wordt in de zomer? Dan zijn markiezen, uitvalschermen en screens een goede optie. Wil je daarnaast ook een schaduwplek creëren op het terras in je tuin? Dan is een knikarmscherm de beste oplossing. Potentiële inbrekers afschrikken en vertragen? Kies dan voor rolluiken.

Bekijk ook:
Rolluiken buiten laten plaatsen? Dit zijn de voordelen!
Deurluifel
10x Tuinoverdekking

Wellicht zijn deze artikelen ook interessant voor jou

No Comments

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.