Leuke wooninspiratie & interieur ideeën voor de inrichting van je huis en tuin | inrichting-huis.com

Lampen

Betere verlichting met verschillende soorten lampen


Niemand kan zonder verlichting. Daarbij geven meer soorten verlichting ook een aparte sfeer. Er bestaan verschillende soorten lampen die elk weer op hun eigen manier bijdragen aan de sfeer. Welke soorten lampen bestaan er allemaal en hoe kan je ze nou het beste toepassen? De diverse lampen die er te koop zijn, hebben natuurlijk ook allemaal te maken met hun eigen energieverbruik. Zo is het niet handig om een lamp die duur is in gebruik te hangen in een kamer waar je geregeld licht nodig hebt. Daarnaast wil je natuurlijk ook niet steil achterover slaan van je energie eindafrekening die je een keer per jaar krijgt. Je wilt een goede balans vinden tussen sfeer en het besparen van kosten. Maar hoe doe je dat nou op de juiste manier? En hoe weet je nou welke lampen geschikt zijn voor het interieur waar jij de verlichting wilt hangen?

Hanglampen, plafondlampen en andere soorten verlichting
Overal waar je komt zie je verschillende soorten lampen. De meest populaire soorten zijn toch wel de hanglampen, plafondlampen, de vloerlampen en de tafellampen. Als je een woonmarkt binnenloopt dan zie je de verschillende soorten lampen allemaal bij elkaar opgesteld en je weet door de hoeveelheid al haast niet welke je moet kiezen. Je bent op zoek naar een geschikt model dat bij jouw interieur past. Je kijkt naar de verschillende kleuren lampen en je vraagt je af welke lamp nou het meest geschikt is.

Je kunt bijvoorbeeld gaan voor een prachtige en modieuze vloerlamp. Vloerlampen kunnen meestal in de hoek van de kamer worden geplaatst en voorzien de ruimte van prachtig licht. Daarnaast is de lichtbron vaak ook zo goed dat je er niet meerdere exemplaren van hoeft neer te zetten om de hele kamer te verlichten. Het enige nadeel is dat je altijd ruimte moet hebben om ze neer te kunnen zetten. Natuurlijk neemt de lamp ook niet zoveel ruimte in dat je er alle meubels voor hoeft te verplaatsen maar dat je er enige ruimte voor moet hebben dat mag duidelijk zijn.

Ditzelfde geldt in feite ook voor tafellampen. Een tafellamp staat erg goed op een tafel. Dit type zorgt voor voldoende verlichting op de tafel maar zal in tegenstelling tot een vloerlamp niet de volledige kamer kunnen verlichten. Je hebt als je enkel dit type lampen wil gebruiken ook meerdere tafels nodig om een tafellamp op te plaatsen, tenzij het doel is om enkel een werkplek of een tafel te verlichten.

Hanglampen zijn daarentegen veel makkelijker in gebruik en nemen veel minder ruimte in. Dit komt omdat de lampen simpelweg aan het plafond hangen. Ook hanglampen zijn verkrijgbaar in verschillende soorten en maten. Hierdoor kan je de lampen in vrijwel elke kamer hangen. Zo hangen ze prachtig boven de eettafel of in de keuken, maar zijn ze ook geschikt voor in de slaapkamer of in de kinderkamer, waar je ze zo hoog kan hangen dat kleine kinderen er niet bij kunnen maar hun kamer wel optimaal verlicht is. Een ander voordeel van hanglampen is dat ze een grote lichtbron vormen. Doordat ze hoger aan het plafond hangen wordt er veel meer licht door de kamer verspreid. Hierdoor is een hanglamp al voldoende als lichtbron zonder dat er meerdere hoeven te worden opgehangen.

Plafondlampen hebben hetzelfde effect. Het verschil tussen een hanglamp en een plafondlamp is dat een plafondlamp direct aan het plafond is bevestigd waar een hanglamp aan een kabel of een snoer bevestigd is en geen direct contact heeft met het plafond. Het zou zomaar dus kunnen zijn dat je je hoofd stoot aan een hanglamp. Plafondlampen zijn ook te verkrijgen in verschillende soorten en formaten. Zo zijn er kleinere formaten die ideaal zijn om kleinere kamers zoals een badkamer of een toilet mee te verlichten en zijn er grotere formaten beschikbaar die ideaal zijn voor in de grotere kamers zoals een kantoor, een woonkamer of in de keuken.

Verschillende soorten lampen en sterkten
Het licht wordt gecreëerd door verschillende soorten lampen. Hou rekening met het type lamp dat je koopt en welke sfeer je ermee wilt creëren. Als je een geschikt exemplaar zoekt voor op kantoor dan is het natuurlijk belangrijk dat er voldoende licht in de ruimte is. Daarnaast wil je ook besparen op kosten dus is het belangrijk dat je een goedkope lamp gebruikt. Als je een leuke en romantische sfeer wilt creëren in de woonkamer, dan kan je kiezen voor een lamp die wat minder goedkoop is in gebruik en die je desgewenst kan dimmen of feller kan laten schijnen. Spaarlampen zijn altijd geschikt voor elke ruimte. Deze lampen hebben de eigenschap dat ze veel licht kunnen produceren door gebruik te maken van kwikdamp. Dat klinkt gevaarlijker dan het is, dit soort verlichting is goed beschermd. Daarnaast houden ze het extra lang uit (ruim 10.000 uur) en zijn ze tegen een goedkope prijs aan te schaffen.

TL-lampen zijn krachtige lampen die goed geschikt zijn voor op kantoor. Dit komt omdat het licht helder is en ze ruim 20.000 uur kunnen branden. Halogeen lampen zijn wat duurder in verbruik dan gloeilampen en vanaf 2016 mogen alleen nog de meest zuinige halogeenlampen worden verkocht. Halogeen heeft het voordeel dat het kan worden gedimd en dat de brandduur rond de 3.000 uur ligt. Gloeilampen zal je haast niet meer vinden. Ze worden sinds 2012 niet meer verkocht, maar sommige mensen gebruiken deze nog wel. De reden dat deze lampen niet meer worden verkocht is omdat de lampen duur zijn in gebruik. De lamp is inefficiënt. Ruim 90% van de energie wordt omgezet in warmte terwijl er maar 10% van de energie wordt omgezet in licht. Dit is natuurlijk niet de bedoeling en het komt er op neer dat je veel meer geld uitgeeft aan niks dan aan werkelijk gebruik. Daarnaast is de levensduur van een gloeilamp ook niet optimaal en heeft een maximale brandtijd van 1.000 uur. De lichtbron is daarnaast ook niet optimaal, het is altijd wat aan de donkere kant. Het is dan ook aan te raden om de gloeilampen die je nog hebt te verwisselen voor goedkopere en efficiëntere lampen.

Verlichting voor aan het plafond met de juiste lichtbronnen
Als we een conclusie mogen trekken dan zijn de hanglampen en plafondlampen het meest ideaal omdat je daar het minste ruimte voor vrij hoeft te maken. Deze hangen aan het plafond en zullen je het minste hinder bezorgen. Als lichtbron kan worden gekozen uit verschillende soorten lampen die je kan gebruiken.

Afhankelijk van de sfeer die je wilt creëren heb je de keuze uit verschillende types waarmee je deze sfeer kan realiseren. Zorg er altijd voor dat je kiest voor de modellen die het minste energie verbruiken en kijk ook altijd naar de duur dat je de lampen aan wilt zetten. Als je bijvoorbeeld te maken hebt met een kantoor dan kies je bijvoorbeeld niet voor halogeen omdat je dan onnodig veel kosten moet maken. Voor welke lamp en lichtbron je ook kiest, kijk altijd naar wat je vindt passen bij jouw interieur en wensen. De bouwmarkten en natuurlijk ook speciale lampenzaken kunnen je uitstekend van dienst zijn als je op zoek bent naar professioneel advies. Met het juiste advies zal je nooit de verkeerde keuze maken en zal de sfeer worden gerealiseerd waar jij al die tijd al op zoek naar bent.

Wellicht zijn deze artikelen ook interessant voor jou

No Comments

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.