Leuke wooninspiratie & interieur ideeën voor de inrichting van je huis en tuin | inrichting-huis.com

Zwarte gevel
Wooninspiratie

Zwarte gevel


Persoonlijk vind ik het prachtig, een zwarte gevel. Hornbach heeft er ooit een reclamespotje over gemaakt, eigenlijk in negatieve zin. Toen dacht ik eigenlijk al dat een zwarte gevel super stoer en mooi is. Zo nu en dan kom je een woning tegen met een zwarte gevel. Soms meerdere naast elkaar, maar vaker naast gevels in andere kleuren. Vandaag wil ik jullie inspireren met de mooiste inspiratie voorbeelden!

Zwarte gevel

Zwarte gevel

Gevel bekleden met verkoold hout

Een zwarte gevel blijkt niet uit het niets te komen. De keuze om een zwarte gevel te nemen was oorspronkelijk begonnen rond 1700 in Japan, waar gebouwen bekleed werden met verkoold hout. Verkoold hout is zwart, maar wat belangrijker is, is dat verkoold hout brandveilig is en ook beschermd is tegen UV straling. Het is zelfs bestand tegen insecten en schimmels.

In Nederland vind je ook zwarte gevels van verkoold hout, maar sinds honderden jaren worden ook zwarte voltdelen gebruikt om gevels te bekleden.

Gevel zwart schilderen

Naast hout kom je ook regelmatig stenen en betonnen gevels tegen die zwart zijn geschilderd of gespoten. Daar waar de houten planken een traditionele landelijke uitstraling hebben, hebben zwarte betonnen of stenen gevels meer een stoerdere look. Wil je dit ook doen? Belangrijk hierbij is om informatie hierover te winnen in jouw gemeente. Hoewel het schilderen van een gevel vergunningsvrij is, hangen er tóch vrij strenge voorwaarden aan. Indien het geen probleem blijkt te zijn, kan je het laten schilderen. De prijs hiervoor ligt rond €35 – €40 per m2. Je kunt het natuurlijk ook zelf schilderen.

Voor de bekende Zwarte parel hebben ze de gevel ook volledig zwart geschilderd. Super stoer!

Zwarte gevel

Zwarte gevel

Zwarte gevel

Zwarte gevel

Zwarte gevel

Zwarte gevel

Zwarte gevel

Zwarte gevel

Zwarte gevel

Zwarte gevel

Zwarte gevel

Zwarte gevel

Zwarte gevel

Bron: Earnesthomeco.com | Lonny.com | Dreamsandjeans.com | Sacramentostreet.com | Abby-ingwersen.format.com

Wellicht zijn deze artikelen ook interessant voor jou

No Comments

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.