Leuke wooninspiratie & interieur ideeën voor de inrichting van je huis en tuin | inrichting-huis.com

welke kleur wit op muur
Wooninspiratie

Welke kleur wit op de muur?


Twijfel jij welke kleur wit op de muur je moet kiezen voor jouw woonkamer, slaapkamer, keuken of badkamer? Op deze pagina vind je de beste tips over het kiezen van de beste kleur wit voor jouw interieur. Kijk snel verder!

Witte muren zijn hot, mega hot. Hoewel andere muurkleuren natuurlijk ook super mooi kunnen zijn, zullen witte muren altijd de meest populaire keuze zijn als het gaat om de muurkleur in huis – niet alleen omdat een witte muur er heel mooi uitziet, maar ook vooral omdat het een aantal praktische voordelen biedt. Een belangrijke reden is bijvoorbeeld dat wit een tijdloze kleur is, in tegenstelling tot bijvoorbeeld groene muren of blauwe muren, die iets meer trendgevoeliger zijn. Daarnaast kan je met de kleur wit een ruimte frisser en ruimtelijker maken, wat vooral goed uit zal pakken in een kleine kamer. En wat ook niet onbelangrijk is, witte muren zijn veelzijdig en super makkelijk te combineren – wit past immers bij alles.

Het enige ‘probleem’ van wit, is dat er heel veel verschillende kleuren wit bestaan – van spierwit tot warm wit. Hoewel dit niet meteen zal opvallen als je een kamer binnenloopt, kan deze keuze heel veel impact hebben op de sfeer en uitstraling van een interieur.

Ben jij ook van plan om voor witte muren te gaan in jouw huis, maar je weet niet voor welke kleur wit jij op de muur wilt? Wij hebben de beste tips voor je op een rijtje gezet die helpen bij het maken van de juiste keuze.

Natuurlijk licht

Als je een donkere ruimte hebt met weinig natuurlijk licht, kunnen witte muren met een koele ondertoon de kamer erg kil maken. Kies daarom in plaats daarvan een warm wit. Als je heel weinig natuurlijk licht hebt, is het zelfs een goed idee om voor een enigszins warm grijs of greige kiezen in plaats van wit – ze zullen de ruimte fris en warmer laten aanvoelen.

Als je een kamer hebt met veel natuurlijk licht, kies dan voor een koeler of echt neutraal wit dat een deel van het zonlicht absorbeert. Als je warm wit gebruikt in een ruimte waar sterk zuidelijk zonlicht binnenkomt, kan het uiteindelijk over-the-top-wit of zelfs geelachtig aanvoelen.

Naast natuurlijk licht, waar je voornamelijk overdag mee te maken hebt, is het zo belangrijk om ook te kijken naar de verlichting in huis.

welke kleur wit muur natuurlijk licht

Kleuren in de ruimte

Welke kleur wit het beste zal werken op de muur, is dus ook afhankelijk van de ruimte zelf. Denk dus ook goed na over andere kleuren en materialen die je in de ruimte hebt of wilt gebruiken. De omgeving, bijvoorbeeld de meubels en de vloer, zal de perceptie van de muurverf beïnvloeden. Zijn het vooral koele kleuren, kies dan voor een witte muurkleur met een koele ondertoon. Zijn de kleuren meer warm, kies dan een kleur wit met een warme ondertoon. Wil je vooral neutrale kleuren en materialen gebruiken, dan is een warme kleur wit een goede keus.

Tip: je hoeft niet te kiezen voor één bepaalde kleur wit in huis. Het is juist een goed idee om verschillende kleuren wit in verschillende ruimtes te gebruiken, omdat ze door verschillende factoren anders aan zullen voelen.

Ral kleuren wit

Als het gaat om een witte muurkleur, dan kiezen veel mensen voor een ral kleur wit. Ral kleuren wit zijn vaak ook de standaard voor aannemers en schilders, tenzij jij dus expliciet aangeeft dat je voor een andere kleur wit wilt gaan. RAL 9001, RAL 9010 en RAL 9016 zijn de meest gebruikte kleuren wit voor muren in huis:

  • RAL 9001 – crème wit
  • RAL 9010 – zuiver wit
  • RAL 9016 – verkeerswit

RAL 9001 – crème wit

Hoewel RAL 9001 steeds minder vaak wordt gebruikt, is het nog steeds een veelgebruikte kleur wit in de bouw en afbouw – het is de meest donkere tint van de drie en, zoals de naam al aangeeft, heeft deze RAL kleur wit een crème look die op koffiemelk doet denken.

RAL 9010 – zuiver wit

RAL 9010 is veruit de meest populaire RAL kleur wit voor muren, plafonds en kozijnen. Het is minder crème dan RAL 9001, maar is ook niet te koel. Je zou het daarom kunnen omschrijven als een neutrale kleur wit.

RAL 9016 – verkeerswit

RAL 9016 is een kleur wit die de afgelopen jaren steeds vaker wordt gebruikt. Omdat er totaal geen okerpigment in zit, is het een hele neutrale wit, en is ook de meest lichte wittint van de drie. Muren die met RAL 9016 geverfd zijn, zullen de omgevingskleuren heel eenvoudig opnemen – ideaal voor ruimtes met weinig natuurlijk licht.

welke kleur wit muur interieur kleuren

Wat voor effect heeft de kleur wit op jou?

Het is aan te raden om na te denken over de gevoelens die de kleur wit zal oproepen en de fysiologische effecten ervan. Als je het puurste wit kiest, kan het voor sommige mensen vermoeide ogen en in sommige gevallen zelfs hoofdpijn veroorzaken. Het kan echt van invloed zijn op je zicht en deze illusie van helderheid creëren die echt verontrustend is voor het oog, en niet comfortabel zal zijn als je een tijdje in die ruimte zit. Over het algemeen voelt een warm witte kleur het meest comfortabel aan.

Merk muurverf

Zoals je weet, zijn er heel veel verschillende merken voor muurverf. Het kan dan ook best een uitdaging zijn om een merk uit te kiezen. Om je keuze iets makkelijker te maken, hebben we een top 3 gemaakt van de beste muurverf merken:

  1. Sigma
  2. Sikkens
  3. Flexa

welke kleur wit muur keuken

Testen

Tot slot, de beste manier om te weten of de witte kleur die je hebt gekozen voor je muur een goede keuze is voor een bepaalde ruimte, is door simpelweg te testen. Een kleur op een staal, en vooral de kleuren die je op je scherm op het internet ziet, kunnen er heel anders uitzien dan hoe het daadwerkelijk op je muur staat. Het is daarom altijd een goed idee om monsters mee naar huis te nemen, en deze te testen op de betreffende muur. Vervolgens dien je op verschillende tijdstippen van de dag de muurkleur te observeren om te zien wat het effect is. Dit is echt de beste manier om te weten om erachter te komen welke kleur wit de beste keuze is voor een bepaalde muur of muren in een ruimte.

Let op dat een exact dezelfde kleur wit er in een ruimte heel anders uit kan zien dan in een andere ruimte. Dit heeft dus te maken hebben met de lichtinval of de gebruikte kleuren en materialen in de betreffende ruimte. Een grote boom in de tuin, kan bijvoorbeeld voor een groene ondertoon zorgen op de witte muren in een ruimte.

welke kleur wit muur woonkamer

Wellicht zijn deze artikelen ook interessant voor jou

No Comments

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.