Leuke wooninspiratie & interieur ideeën voor de inrichting van je huis en tuin | inrichting-huis.com

Tuin inspiratie

6x Tuinactiviteiten die je in de herfst met je kinderen kunt doen


Ontdek zes leuke en creatieve activiteiten om samen met je kinderen van je tuin te genieten tijdens de herfst. Van knutselen met natuurlijke materialen tot het kweken van herfstplanten, deze gids biedt inspiratie voor urenlang buitenplezier.

De herfst is een seizoen vol verandering en schoonheid, waarin de natuur zich van haar meest kleurrijke kant laat zien. De bladeren veranderen van groen naar rood, geel en oranje, en de frisse herfstlucht is gevuld met de geur van vallende bladeren en rijpend fruit. Hoewel veel mensen geneigd zijn om meer tijd binnenshuis door te brengen naarmate het kouder wordt, is dit juist een uitgelezen kans om samen met je kinderen de tuin in te duiken en de wonderen van de herfst te verkennen.

In deze periode van het jaar kan de tuin veranderen in een magische plek vol ontdekkingen en avontuur. Er zijn talloze activiteiten die je kunt ondernemen om samen met je kinderen van de buitenlucht te genieten, de natuur te leren kennen en creatief aan de slag te gaan. Van het verzamelen van kleurrijke bladeren en het maken van kunstwerken, tot het planten van herfstbloeiers en het observeren van vogels die zich voorbereiden op de winter; er is voor elk wat wils.

In dit artikel delen we zes leuke en inspirerende tuinactiviteiten die je in de herfst samen met je kinderen kunt doen. Deze activiteiten zijn niet alleen een leuke manier om tijd door te brengen, maar ze bieden ook de kans om te leren over de seizoenen, de natuur en het belang van buiten spelen. Dus trek je jas aan, doe je laarzen aan en ga eropuit om samen van de herfsttuin te genieten!

1. Bladeren verzamelen en knutselen

De herfst is ongetwijfeld een van de meest kleurrijke seizoenen, en wat is er nu leuker dan al die prachtige kleuren in huis halen? Bladeren verzamelen en knutselen is een activiteit die zowel jong als oud kan bekoren, en je hebt er niet veel voor nodig.

Begin met een gezellige wandeling door de tuin, waarbij je samen met de kinderen op zoek gaat naar de mooiste bladeren. Probeer een variëteit aan kleuren, vormen en maten te vinden. Een goede tip is om een klein boekje of een app over bomen bij de hand te hebben, zodat je samen kunt ontdekken van welke boom het blad afkomstig is. Dit maakt de activiteit niet alleen leuk, maar ook leerzaam.

Eenmaal thuis aangekomen, is het tijd om de bladeren te laten drogen. Leg ze tussen twee vellen keukenpapier onder een stapel boeken, zodat ze mooi plat en droog worden. Dit proces kan een paar dagen duren, dus geduld is een schone zaak.

Nu de bladeren droog zijn, kun je allerlei kanten op met je herfstknutsels. Maak bijvoorbeeld een prachtige herfstmobiel door de bladeren aan draadjes te hangen en deze aan een tak te bevestigen. Of plak de bladeren op een groot vel papier en maak zo een kleurrijk herfsttafereel. Voor een extra glanslaagje kun je de bladeren insmeren met een beetje lijm gemengd met water.

Voor de kleintjes is het leuk om de bladeren te gebruiken als stempels. Doe wat verf op een bordje, dip het blad erin en druk het vervolgens op een vel papier. Voilà, je hebt je eigen bladafdruk gemaakt!

Bladeren verzamelen en knutselen is een heerlijke manier om de herfst in huis te halen en samen creatief bezig te zijn. Het stimuleert de fantasie, fijne motoriek en het leert kinderen op een speelse manier meer over de natuur.

tuin activiteiten kinderen knutselen met bladeren

Hoe leuk is dit om te doen met je kinderen?! Klik hier voor de volledige handleiding.

2. Een herfstspeurtocht organiseren

De herfst, met zijn rijke kleurenpalet en afvallende bladeren, leent zich uitstekend voor het organiseren van een spannende herfstspeurtocht. Dit is niet alleen een geweldige manier om kinderen op een speelse wijze in contact te brengen met de natuur, maar het stimuleert ook hun observatievermogen en probleemoplossende vaardigheden.

Begin met het uitstippelen van een route door de tuin. Verstop op verschillende plekken kleine aanwijzingen die de kinderen van het ene punt naar het andere leiden. Probeer de aanwijzingen aan te passen aan de leeftijd van de kinderen; voor jongere kinderen kunnen dit simpele hints of afbeeldingen zijn, terwijl oudere kinderen wellicht meer uitdaging zoeken in raadsels of puzzels.

Maak het extra spannend door een thema aan de speurtocht te koppelen. Misschien is er een verloren schat die gevonden moet worden, of moet er een raadsel opgelost worden om de tuinkabouter te bevrijden. Een thema geeft de speurtocht niet alleen een doel, maar zorgt ook voor extra enthousiasme en betrokkenheid bij de kinderen.

Vergeet niet om de natuur in je speurtocht te betrekken. Laat kinderen bijvoorbeeld bladeren van verschillende bomen verzamelen, of moedig ze aan om goed te luisteren naar de geluiden in de tuin. Je kunt ook kleine opdrachtjes toevoegen, zoals ‘vind iets roods’ of ‘tel hoeveel soorten vogels je ziet’. Zo worden de kinderen spelenderwijs gestimuleerd om de natuur in hun omgeving te ontdekken en te waarderen.

Als de speurtocht is volbracht, is het tijd voor een kleine beloning. Dit kan iets simpels zijn als een diploma of medaille, of een kleine traktatie zoals een warme kop chocolademelk of een zelfgebakken koekje.

Een herfstspeurtocht is een fantastische manier om kinderen te motiveren om buiten te spelen, ongeacht het weer. Het brengt avontuur in de tuin, stimuleert creativiteit en samenwerking, en biedt een heerlijke dosis frisse lucht.

Kinderen worden geweldig aangemoedigd om buiten te spelen met een herfstspeurtocht, wat het een uitstekende activiteit maakt.

Kinderen worden geweldig aangemoedigd om buiten te spelen met een herfstspeurtocht, wat het een uitstekende activiteit maakt.

3. Verhaaltjes vertellen

Verhaaltjes vertellen in de tuin tijdens de herfst creëert een bijzondere sfeer, die nergens mee te vergelijken is. Terwijl de bladeren rustig naar beneden dwarrelen en de tuin zich hult in warme herfstkleuren, ontstaat er een perfect decor voor magische momenten met je kinderen.

Kies een gezellige plek uit, misschien wel onder een oude, knoestige boom of vlakbij een klein vuurtje als dat mogelijk is. Leg een paar zachte dekens neer en verspreid wat comfortabele kussens om op te zitten. De setting is net zo belangrijk als het verhaal zelf; het draagt bij aan de ervaring en helpt bij het creëren van een intieme sfeer. Koop een tuinkachel, gebruik een Zweedse fakkel, voeg wat tuinverlichting toe, zoals lantaarns of zachte lampjes, om het geheel af te maken. Maar let wel op de veiligheid, zeker als er kinderen bij zijn.

Het kiezen van het juiste verhaal is essentieel. Herfstthema’s zoals avonturen in het bos, de verandering van het seizoen of dieren die zich voorbereiden op de winter zijn altijd een hit. Maak het verhaal interactief en betrek de kinderen erbij. Laat ze raden hoe het verhaal afloopt of laat ze de geluiden maken die in het verhaal voorkomen. Het is ook een fantastische kans om je eigen creativiteit de vrije loop te laten en samen met de kinderen verhalen te verzinnen.

Naast het plezierige aspect, kan verhaaltjes vertellen ook een educatief moment zijn. Integreer leerzame elementen in je verhaal over de natuur, de dieren en de planten die in de herfst voorkomen. Stimuleer de kinderen om vragen te stellen en wees bereid om ze te beantwoorden. Moedig ze aan om hun eigen verhalen te vertellen, wat niet alleen hun creativiteit stimuleert, maar ook hun verbeeldingskracht en taalvaardigheden ontwikkelt.

Verhaaltjes vertellen in de tuin is een activiteit die zowel rustgevend als betoverend kan zijn, waardoor er een speciale band ontstaat tussen ouder en kind. Het is een kans om te ontsnappen aan de dagelijkse drukte, om samen te lachen, te leren en de magie van de herfst te ervaren. Het is een herinnering die gekoesterd zal worden, lang nadat de bladeren zijn gevallen en de winter zijn intrede heeft gedaan.

tuin activiteiten herfst kinderen voorlezen

Verhaaltjes vertellen in de tuin biedt niet alleen plezier, maar kan ook dienen als een educatief moment.

4. Zelf een vogelvoeder maken

Als de herfst zijn intrede doet en de temperaturen dalen, wordt het voor vogels lastiger om voedsel te vinden. Een zelfgemaakte vogelvoeder is dan een uitstekende manier om deze gevederde vrienden een handje te helpen, terwijl je tegelijkertijd een leuke activiteit hebt om met de kinderen te doen.

Benodigdheden

Om te beginnen heb je enkele basisbenodigdheden nodig, zoals:

 • Een lege toiletrol of een dennenappel
 • Pindakaas (zonder zout) of ongezouten frituurvet
 • Vogelzaad
 • Een touwtje

Aan de slag

 1. Voorbereiding: Als je een toiletrol gebruikt, zorg er dan voor dat deze goed schoon is. Gebruik je een dennenappel, dan kan het leuk zijn om eerst een wandeling te maken en deze samen te zoeken.
 2. Smeren: Smeer de toiletrol of dennenappel in met een dikke laag pindakaas of gesmolten frituurvet. Let erop dat als je frituurvet gebruikt, dit eerst moet afkoelen voordat je het op de rol of dennenappel smeert.
 3. Rollen: Rol de ingesmeerde toiletrol of dennenappel door het vogelzaad, zodat het goed blijft plakken. Zorg ervoor dat de hele rol of dennenappel bedekt is voor een rijk gevulde vogelvoeder.
 4. Ophangen: Bevestig het touwtje aan de toiletrol of dennenappel en zoek een mooie plek in de tuin om de vogelvoeder op te hangen. Het liefst op een plek waar je vanuit huis goed zicht op hebt, zodat je samen met de kinderen kunt genieten van alle vogels die op het lekkers afkomen.

Genieten maar!

Nu is het tijd om achterover te leunen en te kijken welke vogels er allemaal op de zelfgemaakte vogelvoeder afkomen. Je zult zien dat het een komen en gaan is van verschillende soorten vogels, wat weer een mooie gelegenheid biedt om deze samen met de kinderen te bestuderen en te leren herkennen.

Het maken van een vogelvoeder is niet alleen leuk en leerzaam, maar helpt de natuur ook een handje in deze barre maanden. Het is een eenvoudige en laagdrempelige manier om kinderen bewust te maken van de natuur om hen heen en het belang van zorgdragen voor onze gevederde vrienden. Plus, het biedt een prachtig schouwspel recht vanuit je eigen tuin!

tuin activiteiten herfst kinderen diy vogelvoeder

Deze leuke DIY vogelvoeder hebben we gevonden bij Vrolijke Koters.

5. Planten van herfstbloeiers

De herfst hoeft niet het einde te betekenen van de kleur en levendigheid in je tuin. Er zijn tal van herfstbloeiers die je samen met je kinderen kunt planten om ervoor te zorgen dat je tuin ook in dit seizoen blijft stralen. Dit is niet alleen een leuke activiteit, maar het leert kinderen ook over de cyclus van de natuur en het belang van vooruit plannen in de tuin.

Wat zijn herfstbloeiers?

Herfstbloeiers zijn planten die tot bloei komen in de herfst, in tegenstelling tot de meeste andere planten die in de lente en zomer bloeien. Enkele populaire herfstbloeiers zijn asters, chrysanten en siergrassen. Deze planten bieden niet alleen kleur in je tuin, maar trekken ook insecten zoals vlinders aan, wat zorgt voor een levendige atmosfeer.

Aan de slag

 1. Kies de planten: Ga samen met de kinderen naar het tuincentrum om herfstbloeiers uit te kiezen. Laat ze helpen met het uitzoeken van de kleuren en soorten die ze mooi vinden. Dit is ook een goed moment om ze iets te leren over hoe je planten kiest en waar je op moet letten, zoals de gezondheid van de plant en de groeiomstandigheden die het nodig heeft.
 2. Voorbereiding van de tuin: Eenmaal thuis, kies je een geschikte plek uit in de tuin. Dit kan in de volle grond zijn, maar veel herfstbloeiers doen het ook goed in potten. Zorg ervoor dat de plek waar je de planten neerzet voldoende zonlicht krijgt en dat de grond goed is voorbereid.
 3. Planten maar: Laat de kinderen een handje helpen bij het planten. Leg uit hoe diep de planten moeten worden geplant en hoeveel ruimte ze nodig hebben om te groeien. Dit is een uitstekende manier om ze praktische tuinvaardigheden bij te brengen.
 4. Water en verzorging: Nadat de planten in de grond staan, is het belangrijk om ze goed water te geven. Leg aan de kinderen uit hoe je dit doet en hoe vaak de planten water nodig hebben. Laat ze helpen met het verzorgen van de planten, zodat ze verantwoordelijkheid leren dragen voor het welzijn van de tuin.

Genieten van het resultaat

Na een paar weken zouden de herfstbloeiers tot bloei moeten komen, wat een prachtig schouwspel oplevert in je tuin. Dit is een geweldige manier om kinderen te leren over geduld en de beloning van zorg en aandacht voor de natuur. Bovendien hebben jullie nu een kleurrijke tuin om van te genieten, zelfs als de meeste andere planten hun bloei hebben beëindigd.

Het planten van herfstbloeiers is een activiteit die de waardering voor de tuin en de natuur versterkt, terwijl het tegelijkertijd zorgt voor quality time en leerzame momenten met de kinderen. Het brengt kleur in de herfst en vreugde in de tuin, en wie wil dat nu niet?

tuinieren herfst tuin kinderen

Tuinieren met kinderen in de herfst is niet alleen leuk, maar vooral ook erg leerzaam.

6. Een kampvuur maken en marshmallows roosteren

Niets brengt het gezellige herfstgevoel meer naar boven dan samen rond een knisperend kampvuur zitten, verhalen vertellen en genieten van geroosterde marshmallows. Het is een fantastische manier om de frisse herfstavonden door te brengen en creëert onvergetelijke momenten voor het hele gezin.

Veiligheid eerst

Voordat je begint met het maken van een kampvuur, is het cruciaal om na te gaan of het veilig en toegestaan is om dit in je tuin te doen. Zorg ervoor dat je de lokale regelgeving controleert en volg alle veiligheidsrichtlijnen nauwgezet op. Kies een open ruimte, ver weg van bomen, struiken en andere brandbare materialen. Zorg ook voor een blusmiddel in de buurt, zoals een emmer water of een brandblusser.

Benodigdheden

Om een kampvuur te maken heb je enkele basisbenodigdheden nodig:

 • Droog hout (geen behandeld of geverfd hout)
 • Aanmaakblokjes of krantenpapier
 • Lange takken of speciale marshmallow prikkers
 • Marshmallows
 • Zitplaatsen rondom het vuur

Aan de slag

 1. Voorbereiding: Creëer een veilige vuurplaats en leg het hout in een piramidevorm neer. Plaats aanmaakblokjes of propjes krantenpapier onder het hout. Zorg ervoor dat er voldoende lucht bij kan komen, zodat het vuur goed kan branden.
 2. Aansteken: Steek het vuur aan en zorg ervoor dat het goed op gang komt. Blijf erbij en let goed op dat het vuur onder controle blijft.
 3. Marshmallows roosteren: Eenmaal het vuur stabiel brandt, is het tijd om de marshmallows te roosteren. Prik een marshmallow op een lange tak of een speciale prikker en houd hem boven het vuur. Draai hem langzaam rond voor een gelijkmatige garing. Wacht tot de buitenkant goudbruin en knapperig is, terwijl de binnenkant heerlijk zacht en gesmolten is.
 4. Genieten: Ga samen rond het vuur zitten, deel verhalen, zing liedjes en geniet van de geroosterde marshmallows. Dit is het perfecte moment om te ontspannen, te lachen en quality time door te brengen met je kinderen.

Veiligheid en opruimen

Zorg ervoor dat het vuur volledig is gedoofd voordat je de plek verlaat. Dit kun je doen door water over het vuur te gieten en ervoor te zorgen dat alle gloeiende kooltjes zijn uitgedoofd. Ruim de omgeving op en zorg ervoor dat alles netjes achtergelaten wordt.

Een kampvuur maken en marshmallows roosteren is een gezellige activiteit die perfect past bij de herfst. Het brengt warmte, gezelligheid en plezier, en het creëert herinneringen die nog lang zullen blijven hangen.

tuin activiteiten kampvuur Marshmellow

Marshmellows roosteren op een kampvuur is een fantastische manier voor het hele gezin om de frisse herfstavonden door te brengen.

Conclusie

De herfst is een seizoen vol warme kleuren en knusse momenten, en biedt volop kansen om samen met de kinderen van de tuin te genieten. Van het creatief bezig zijn met gevallen bladeren tot het organiseren van een spannende herfstspeurtocht; er zijn talloze activiteiten die zowel vermakelijk als educatief zijn. Het zelf maken van een vogelvoeder brengt ons dichter bij de natuur, terwijl het planten van herfstbloeiers de tuin omtovert tot een kleurrijk paradijs. Een kampvuur met geroosterde marshmallows zorgt voor onvergetelijke avonden onder de sterrenhemel, en het vertellen van verhalen in de tuin creëert magische momenten en versterkt de band tussen ouder en kind. Door deze activiteiten te ondernemen, benut je de herfst in al zijn glorie en maak je van de tuin een plek van plezier, ontdekking en samenzijn. De herfst hoeft dus niet het einde te betekenen van tuinpret; het is juist een nieuw begin van avonturen en bijzondere momenten samen met de kinderen.

Bekijk ook:
Ingelijste bladeren en bloemen
10x Herfst decoratie in huis
Kindvriendelijke tuin

Wellicht zijn deze artikelen ook interessant voor jou

No Comments

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.