Leuke wooninspiratie & interieur ideeën voor de inrichting van je huis en tuin | inrichting-huis.com

relaxruimte inrichten
Wooninspiratie

Relaxruimte inrichten – 8x Tips!


Wil jij een relaxruimte inrichten thuis, waar je na een hectische dag terug kunt trekken en volledig tot rust kan komen? Om je hierbij te helpen, vind je op deze pagina handige tips, leuke ideeën, en mooie inspiratie voorbeelden!

Als je het hebt over een ruimte in huis waar je tot rust kunt komen en kan ontspannen, dan denk je wellicht aan de slaapkamer of de badkamer. Maar als je een extra kamer over hebt thuis, dan kan het ook een goed idee zijn om een aparte relaxruimte te creëren. Een meditatieruimte is ideaal als je van mediteren houdt, en een fijne yogaruimte is natuurlijk een hele fijne nice to have voor fervente yoga beoefenaars. Maar een relaxruimte kan ook een algemene ruimte zijn, die bedoeld is om te relaxen en te ontspannen. Een fenomeen die helemaal past bij de nieuwe woontrends van 2023 – steeds meer mensen willen namelijk een plekje in hun eigen huis hebben, waar ze kunnen ontspannen.

Zou jij ook ook een relaxruimte willen inrichten in huis? Lees onze handige tips om je zintuigen te prikkelen, en bekijk de leuke ideeën en mooie inspiratie voorbeelden.

relaxruimte inrichten mediteren

1. Houd het netjes

De meest eenvoudige, maar tegelijkertijd ook de meest uitdagende tip die we voor jullie hebben voor het inrichten een relaxruimte in huis: houd het netjes! We weten dat het makkelijker gezegd is dan gedaan, maar we weten allemaal dat rommel de vijand is van rust. Of het nou gaat om de woonkamer, slaapkamer, badkamer of kantoor – zorg ervoor dat je altijd alles netjes opruimt en georganiseerd houdt, vooral als het een aparte relaxruimte is. Plaats geen onnodige spullen in de ruimte, en zorg ervoor dat je genoeg opbergruimte hebt voor de spullen die je wel graag in de ruimte wilt hebben.

2. Kleurgebruik

Kleur kan een enorm verschil maken in de sfeer van je ruimte. In een relaxruimte wordt er vaak gekozen voor lichte, neutrale kleuren. Vooral lichte neutrale muurkleuren zijn erg populair, zoals wit, lichtgrijs en beige. Deze kleuren zijn niet alleen een veilige keus, maar je wordt er vaak ook rustiger door. Tóch kan het de overweging zijn om voor andere kleuren te kiezen – kleurgebruik is namelijk erg persoonlijk. Denk dus na over de soorten kleuren die je een goed gevoel geven, en waar je van ontspannen raakt.

3. Geur

Geur kan een grote impact hebben op de manier waarop je je voelt over een plek. Hoewel er niets mis is met een neutrale geur, kunnen sommige specifieke geuren absoluut helpen om je te ontspannen en te relaxen. Uit wetenschappelijke onderzoeken is bijvoorbeeld bewezen dat geuren van bloemen kunnen helpen bij slaapproblemen en onrust in je hoofd. Daarom zijn de heerlijke geuren van lavendel en rozen enorm populair. Andere geuren die je kunnen ontspannen zijn bijvoorbeeld kamille, sandelhout, jasmijn en salie. Al deze kalmerende geuren kan je op verschillende manieren toevoegen aan een ontspanningsruimte. Wierook is natuurlijk heel fijn, maar je kunt ook denken aan geurkaarsen, geurstokjes of etherische olie die je middels een aroma diffuser verdampt.

relaxruimte inrichten geur

4. Geluid

Ken je dat gevoel van kalmte en ontspanning als je luistert naar het kabbelende water van een beek of naar bladeren die ritselen in de wind? Onderzoekers hebben aangegeven dat ze een wetenschappelijke verklaring hebben waarom geluiden uit de natuur zo’n herstellend effect. Volgens een studie gepubliceerd in het tijdschrift Scientific Reports in maart 2017, veranderen natuurgeluiden fysiek de verbindingen van onze hersenen, en verminderen onze natuurlijke vecht-of-vluchtinstinct. Luisteren naar natuurgeluiden verbetert nog het vermogen van het lichaam om de natuurlijke manier van reageren te ‘ontkoppelen’ en los te laten, waardoor het centrale zenuwstelsel wordt ontspannen en je echt in contact kunt komen met je innerlijke rust.

5. Zoutlamp

Over verlichting gesproken, een zoutlamp kan ook een heel goed idee zijn – vooral in een ontspanningsruimte thuis. Himalaya zoutlampen zien er super mooi uit alleen super mooi uit, en als ze aanstaan, geven ze een een warme, roze gloed uit – wat dus een ontspannend effect heeft. Hoewel het niet wetenschappelijk is bewezen wordt er ook gezegd dat zoutlampen gezondheidsvoordelen bieden omdat ze natuurlijke ionisatoren zijn. Dit betekent dat ze de elektrische lading van de circulerende lucht veranderen. Ionen zijn verbindingen die een lading dragen omdat ze een onevenwichtig aantal protonen of elektronen hebben. Ze worden van nature in de lucht geproduceerd wanneer er veranderingen in de atmosfeer optreden. Natuurlijke radioactiviteit en elektronische apparatuur zorgen voor positieve ionen, terwijl de kristallen zoutlampen uit de Himalaya de negatieve ionen in de lucht bevorderen – iets wat ook ontstaat door natuurverschijnselen.

relaxruimte inrichten himalaya zoutlamp

6. Verlichting

De juiste verlichting is sowieso een musthave in huis, en dat geldt dus vooral ook bij de inrichting van een relaxruimte. Het is niet alleen licht dat invloed op onze gemoedstoestand heeft, maar ook de afwezigheid ervan. Een gebrek aan blootstelling aan licht verstoort ons circadiane ritme. Dit natuurlijke proces regelt je dagelijkse slaap, waakschema en de interne klok van je lichaam. Wanneer dit ritme wordt verstoord, kunnen we een verlaagd energieniveau en verhoogde angst, stress en prikkelbaarheid voelen.

Verlichting kan worden gebruikt om ons te helpen ’s ochtends wakker te worden, het kan ons helpen om ons gedurende de dag op taken te concentreren, het kan ons helpen ontspannen aan het einde van de dag en het kan helpen om een gevoel van rust in een relaxruimte op te roepen.

De kleur van het licht is een belangrijke overweging bij het creëren van dat gevoel van rust een ruimte.
Hoewel er een heel spectrum aan lichtkleuren is, wordt licht meestal beschreven als warmwit of koelwit. Koelwitte lampen stralen een helder, blauwachtig licht uit en worden over het algemeen gebruikt in ruimtes waar je alert moet blijven, zoals een kantoor of de keuken. Warmwitte verlichting stralen een warme gloed uit die helpt bij het creëren van die gezellige en ontspannen sfeer.

In een ruimte is het belangrijk dat je beide soorten verlichting combineert, omdat je gewoonweg beiden nodig hebt. Combineer bijvoorbeeld railverlichting of inbouwspots met wandlampen, tafellampen en/of vloerlampen.

relaxruimte inrichten verlichting

7. Planten

We hebben hier al vaker gezegd over planten in huis – planten zijn altijd een goed idee! Planten zijn decoratief mooi, en helpen ook de luchtkwaliteit te verbeteren. Dus net als in je woonkamer, keuken, slaapkamer en badkamer, zijn een aantal leuke planten een absolute musthave in een relaxruimte. Alleen al door naar sommige planten te kijken wordt je al helemaal ontspannen van! Heb je geen idee wat voor soort planten je moet kopen? Wij hebben een top 5 lijst gemaakt van planten die je kunnen helpen relaxen:

  • Dracaena trifasciata;
  • Aloë vera;
  • Areca palm;
  • Lavendel;
  • Klimop.

8. Geen schermen

Schermen kunnen een enorme afleiding zijn en kunnen je het gevoel geven dat je altijd op scherp staat of op de hoogte moet blijven van notificaties. Als je merkt dat je constant naar je telefoon kijkt, kijk dan nog een laatste keer voordat je je relaxruimte betreedt en vergeet het daarna voor een bepaalde tijd. Wil je 100% offline zijn? Dan zou je ook een ontkoppeldoos kunnen kopen, waar je jouw telefoon in kunt plaatsen, zodat je helemaal geen verbinding meer hebt – een mooie aanmoediging om jezelf volledig te ontkoppelen en te ontspannen.

relaxruimte inrichten geen schermen ontkoppeldoos

Een relaxruimte inrichten past zoals gezegd helemaal bij de nieuwe woontrends van 2023 – een ruimte waar je helemaal tot rust kunt komen en kunt ontspannen. Het is dan ook een heel goed idee om hier aandacht aan te besteden. Bedenk goed wat het doel is van deze ruimte – wat fijn en comfortabel aanvoelt is namelijk heel persoonlijk.

Wellicht zijn deze artikelen ook interessant voor jou

No Comments

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.