Piet Hein Eek, bekend om zijn producten van sloophout, wil zichzelf geen ontwerper noemen: ‘Een ontwerper houdt vaak na de ontwerptekening op, ik wil daarna ook timmeren.’
Begin jaren negentig, de tijd dat iedereen zich nog richtte op overdadige ontwerpen en neobarok, viel hij op door zijn sobere vormgeving en dito materiaalgebruik. Hij bleek een vooruitziende blik te hebben. De vraag naar zijn meubels groeide en zijn collectie kasten, tafels en stoelen van gebruikte materialen breidde zich gedurende de jaren steeds verder uit. De combinatie van oude materialen en moderne vormgeving geeft zijn producten een gevoelswaarde die ervoor zorgde dat zijn werk werd opgenomen in diverse museale tentoonstellingen, onder andere in het Stedelijk Museum Amsterdam.
Piet Hein Eek sloophouten meubelen
Ieder product van Eek is uniek: sloophout bijvoorbeeld is nooit hetzelfde. Alle producten worden in de eigen werkplaats gemaakt. Piet Hein Eek werkt altijd vanuit het materiaal dat vraagt om een eigen en specifieke verwerking. Hout bijvoorbeeld, dat kun je niet zetten, maar wel zagen en dat heeft consequenties voor de vorm van het product. Maar ook als hij een oude deur gebruikt om er een kast van te maken, dan bepaalt de deur hoe de kast er uit komt te zien. Iedere deur vraagt om een andere oplossing, kleur, vorm, materiaal of detaillering.
De geliefde ontwerper is erg kritisch als het gaat om de materialen die hij gebruikt. “Een product moet eerlijk zijn in materiaalgebruik,” vertelt Piet Hein Eek. “Verder mag het product qua materiaal ook niet te duur zijn. Als ik een stoel ontwerp voor productie, dan heb ik het liefst dat hij niet meer dan 200 gulden kost. Ik vind het heerlijk om bij het hele productieproces betrokken te zijn, ik houd van mijn werk. Werken is geen obsessie voor me, ik noem het een passie,” aldus ontwerper Piet Hein Eek.
Ook bij Bridget Maasland thuis is deze mooie tafel van Piet Hein Eek te bewonderen.
Hoewel Piet Hein Eek de mooiste producten in opdracht maakt, doet hij ook veel projecten voor zichzelf. Piet Hein Eek over zijn vrije werk met bijzondere materialen: “Het huidige vrije werk drijft de thematiek in de rest van het werk verder op de spits. We maken geen onpersoonlijke massaproducten maar unieke producten van waardeloos materiaal; afval materiaal uit de industrie en de natuur. In plaats van de hoeveelheid werk te minimaliseren verwerken we het materiaal met engelen geduld. De aandacht voor deze producten is exemplarisch voor ons werk. De gebruikte materialen zijn ongewoon en bepalend. Hierdoor ontstaan er producten die ook voor mij verrassend zijn. Ik zou nooit het boomstammen stoeltje hebben bedacht als ik zou ontwerpen vanuit mijn traditionele gevoel voor schoonheid. Ondanks dat het stoeltje hier niet uit voorkomt voldoet het er wel aan. Het vrije werk heeft dan ook als functie mijn eigen waarheden van me af te schudden en grenzen te verleggen.”
2 Comments
Cok Olyhoek
26 februari 2015 at 02:26Jaaaa de eettafel zag op tv, bij bridget in d’r nwe huis! Prachtige tafel! Wat kost zoiets?
Manfung
26 februari 2015 at 12:53Mooi he? Wel beetje prijzig… rond €7000,- uit mijn hoofd 🙂