Leuke wooninspiratie & interieur ideeën voor de inrichting van je huis en tuin | inrichting-huis.com

Jopenkerk Haarlem
Wooninspiratie

Jopenkerk in Haarlem


Jopenkerk is de bekendste kerk in Haarlem, waar de laatste kerkdienst in 1975 werd gegeven. Daarna werd de kerk vooral gebruikt als uitgaansgelegenheid, wijnwinkel en galerie- en expositie ruimte. Het raakte zelfs een periode in verval, tot Jopenbier het gebouw in 2006 overnam. Jopenkerk werd omgetoverd tot een ware biertempel – Naast een bierbrouwerij vind je er ook een grand café, pastorie én een restaurant!

Externe onderhoudsbeurt

De kerk zag er natuurlijk al prachtig uit. Daarom is de buitenkant vrijwel onaangetast gebleven. Het dak is wel vernieuwd met het gebruik van mooie leistenen, en in 2018 kreeg het ook een nieuwe onderhoudsbeurt. Zo werden de kozijnen opnieuw geverfd met de nieuwe Wijzonol Sneldrogende Grondlak en de Wijzonol Sneldrogende Hoogglans. De Sneldrogende Grondlak zijn de kozijnen en deuren al na een duur stofdroog, na twee uur kleefruimte, en na 6,5 uur al overschilderbaar. De Sneldrogende Hooglans van Wijzonol heeft een stofdroog periode nodig van 1,5 uur, kleefvrij periode van 2,5 uur, en is al na vier uur overschilderbaar. Mede door de keuze voor Wijzonol verf hadden de bezoekers zo min mogelijk overlast van de werkzaamheden.

Naast de verfwerkzaamheden werd er ook een een externe moutopslag geplaatst. Dit was mogelijk omdat de kerk geen monument is.

jopenkerk haarlem

Bierbrouwerij, grand café, Pastorie en restaurant

De meeste veranderingen vonden binnen in de kerk plaats. De indrukwekkende glimmende ketels vind je achter de bar van het café. Daarmee werden de nieuwe bieren gebrouwd, en vormen het hart van de kerk. Op de begane grond is de grand café gecreëerd, waar je uitgebreid kan lunchen, een proeverij kunt doen, of gewoon een kopje koffie of een biertje kunt drinken.

jopenkerk haarlem

Achterin het grand café bevindt zich de Pastorie. De interieurontwerpers van E.S.T.I.D.A hebben de voormalige ambtswoning van de pastoor ontworpen, wat nu geschikt is voor 25 tot 60 personen. Een super mooie plek voor bijvoorbeeld een presentatie, vergadering of brainstormsessie.

Voor het restaurant is er een tussenvloer gecreëerd in de Jopenkerk, waar je uitzicht hebt op de begane grond. Daar kan je genieten van de beste bier-spijscombinatie. Op de menukaart vind je verschillende soorten gerechten met een knipoog naar het eigen Jopenbier, die als een rode draad door het menu is verweven.

jopenkerk haarlem

jopenkerk haarlem

Kleurrijk interieur

De buitenkant van de kerk is vrijwel onaangetast gebleven, en ook de nieuwe verfkleur voor de kozijnen en deuren zijn niet heel opvallend, maar voor het interieur is dat een heel ander verhaal. Rood is binnen in het interieur de belangrijkste kleur, die op op de vloer, de muren en de meubels terugkomt. De prachtige Perzische patronen op de vloer vind je ook op de vaste banken, de muren en zelfs het plafond. De vaste banken zijn gecombineerd zijn met vrolijke en kleurrijke stoelen. Maar het originele plafond van de kerk met de houten latten blijft het mooist.

Sinds de overname van de Jopenkerk door Jopenbier, heeft de Jopenkerk meerdere prijzen gewonnen. Zo won de kerk de Hospitality en Style Awards voor beste hospitality concept in 2012. In 2013 werd het verkozen tot de Mooiste bar van Nederland. En in 2014 werd Jopenkerk zelfs de mooiste plek van Haarlem.

Wil je meer weten over deze mooie kerk in Haarlem? Klik hier.

jopenkerk haarlem

jopenkerk haarlem

Bekijk ook:
Carl-Johan en Sara verbouwden een oude kerk tot hun droomhuis
Restaurant Gats in Barcelona
Höst restaurant uit Kopenhagen

Wellicht zijn deze artikelen ook interessant voor jou

No Comments

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.