Leuke wooninspiratie & interieur ideeën voor de inrichting van je huis en tuin | inrichting-huis.com

Binnenkijken Modern interieur

Prachtige woonkerk te koop in Utrecht voor €2.375.000,-


De St. Jakobuskerk

In 2009 werd de St. Jakobuskerk aan Bemuurde Weerd Oostzijde 56 onder architectuur verbouwd tot een prachtige moderne stadsvilla: WoonkerkXL.

In 1870 gaf het bestuur van de Oud Katholieke Parochiegemeenschap Utrecht de opdracht tot het bouwen van een kerk met pastorie. Architect Gerardus Gerritsen ‘klaarde de klus’ in ruim zeven maanden, voor een som van 25.481 florijnen.

De kerktoren aan de voorzijde bleek helaas te zwaar voor het fundament en moest in 1889 worden afgebroken. De St. Jakobus was een sober aangeklede kerk, als enige in Utrecht gebouwd in de zogenaamde stucadoorsgothiek.

Inrichting van de WoonkerkXL

Voor de atmosfeer, gecreëerd middels het meubilair en de styling, is Thomas Haukes van (springers)wonen verantwoordelijk. Het resultaat is een aanvulling op het sterke ontwerp van de architect, waardoor een bijzonder prettige leefruimte met origineel design is ontstaan.

Bij het ontwerp is perfect rekening gehouden met de oorspronkelijke stijl, in de juiste verhoudingen.
Het oorspronkelijke schip (14 meter hoog) is indrukwekkend, maar het uitgebalanceerde ontwerp van de binnenruimte zorgt ervoor dat de menselijke maat nergens uit het oog wordt verloren.

Het gerenommeerde Utrechtse bureau ZECC Architecten verzorgde de transformatie van kerk naar woonhuis met veel gevoel voor licht, ruimte en functionaliteit.

Het karakter van de kleine kerk is behouden en waar mogelijk versterkt. Door de toevoeging van extra daklichten valt diffuus wit licht binnen en konden de gebrandschilderde ramen behouden blijven. Door de spierwitte afwerking komen de kleuren van het glas in lood extra tot leven op de vloeren en wanden.

Het balkon met het orgel is uitgebreid in de vorm van een organiserend object, dat in de ruimte is geplaatst. Dit element definieert de verschillende leefruimten, zoals wonen, eten, koken en studeren. Door het hoekige object erg minimalistisch te houden ontstaat er een spannend contrast met de oorspronkelijke, zachte vormentaal van de kapel.

Om vanuit binnen zicht te hebben op de stad is een enigszins brutale, abstracte versie van een glas in lood raam achter het altaar gemaakt.

Woonkerk te koop

Woonkerk te koop

Woonkerk te koop

Woonkerk te koop

Woonkerk te koop

Woonkerk te koop

Woonkerk te koop

Woonkerk te koop

Woonkerk te koop

Woonkerk te koop

Woonkerk te koop

Woonkerk te koop

Woonkerk te koop

Wellicht zijn deze artikelen ook interessant voor jou

No Comments

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.