Leuke wooninspiratie & interieur ideeën voor de inrichting van je huis en tuin | inrichting-huis.com

Tuin inspiratie

Klaar voor de winter


De winter heeft voorzichtig maar zeker zijn intreden gemaakt, reden genoeg om de tuin winterklaar te maken. Zelf ben ik niet zo ijverig meer tegen de winter, ik laat de tuin het liefst op zijn beloop. Er zijn tijden geweest dat ik ieder bloemetje dat uitgebloeid was wegknipte maar daar ben ik helemaal van terug gekomen. Het eindresultaat was een kale tuin in de winter, en niet echt aantrekkelijk als je naar buiten kijkt!

Bloemen van de Hortensia

Bloemen van de Hortensia

Genieten van de wintertuin

Daarom raad ik aan, buiten het onkruid wieden om, eigenlijk de tuin te laten voor wat hij is. Nú is het de kunst om te genieten van bijvoorbeeld de mooie zaadhoofdjes van de herfst Anemoon of de sterke pluimen van de Astilbes en niet te vergeten de prachtige silhouetten van de siergrassen. Het is verbazingwekkend hoe mooi de tuin in deze tijd van het jaar kan zijn.

Het laten liggen van de afgestorven plantendelen is belangrijk voor plant en dier. De plantenresten geven bescherming tegen de vorst en voeding voor de planten voor komend seizoen. Voor de kleine insecten is het een mooie plaats om onder het bladerendek te overwinteren, en dit komt weer ten goede aan de biodiversiteit.

Zaadhoofdje van de herfst anemoon

Zaadhoofdje van de herfst anemoon

Het is nu wel belangrijk om planten en heesters die het nodig hebben, te beschermen tegen de vorst met bijvoorbeeld dennentakken, stro of vliesdoek.

Het vroege voorjaar is dé tijd van het jaar voor de grote schoonmaak en het opstarten van de tuin voor komend seizoen. Voor nu, lekker binnen bij de kachel plannen maken voor volgend jaar bijvoorbeeld: nieuw kleurenschema in de borders maken, mini metamorfose met nieuwe stoelkussens & potten met éénjarige op kleur, experimenteren met zomerbollen of misschien wel een heel nieuw tuinontwerp. Dat is het heerlijke van een tuin hoe klein of groot hij ook is er is altijd weer een volgend seizoen.

Tuinier-ze!

Odette

Wellicht zijn deze artikelen ook interessant voor jou

No Comments

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.