Leuke wooninspiratie & interieur ideeën voor de inrichting van je huis en tuin | inrichting-huis.com

Woningaanpassing voor ouderen
Binnenkijken

Woningaanpassing voor ouderen


Met het klimmen der jaren, krijgen veel mensen te maken met lichamelijke ongemakken. Wat voorheen vanzelfsprekend was, verloopt steeds vaker met meer problemen. Om wat voorbeelden te noemen: het is niet meer zo eenvoudig het huis zelf goed schoon te houden, het stofzuigen vraagt meer fysieke inspanning dan gedacht of gewenst en niet langer is het hele huis goed toegankelijk.

Woningaanpassing voor ouderen

Foto: © Comstock/Comstock/Thinkstock

Zelfstandig

Mensen willen zo lang mogelijk in hun eigen vertrouwde omgeving blijven wonen. De tijd van het snel verkassen naar tehuizen en instellingen ligt achter ons. Bovendien wordt ook door de overheid het langer zelfstandig wonen gestimuleerd. Hoewel daar ook financiële redenen aan ten grondslag liggen, wordt de vertrouwde omgeving door veel ouderen ook zeer op prijs gesteld. Verhuizen naar een flatje of kamer in een instelling betekent namelijk maar al te vaak, dat afscheid genomen moet worden van de vertrouwde buurt, een groot deel van de inboedel en de daaraan verbonden herinneringen. En dat op een moment, dat die herinneringen en de contacten in de buurt steeds belangrijker worden.

De woning aanpassen

Gelukkig zijn er allerlei technieken en voorzieningen, waardoor ouderen veel langer dan in het verleden mogelijk was, in hun eigen vertrouwde huis kunnen blijven wonen. Soms gaat het om een verandering in het leefpatroon of de inrichting van het huis. Vaak gaat het om simpele aanpassingen van de woning, in enkele gevallen vraagt de aanpassing een kleine verbouwing. De wijzigingen aan de woning die het meest worden uitgevoerd, betreffen de toilet, de badkamer, de keuken en de trap.

De trap

Voor ouderen, die minder kracht in de benen ervaren, wordt traplopen een zware opgave. Dat wordt een probleem, aangezien veel slaapkamers zich op de bovenverdieping bevinden. Het monteren van een traplift kan uitkomst brengen. Veel modellen kunnen probleemloos op zo goed als elke bestaande trap worden gemonteerd. De werking is erg simpel. Langs de trap wordt een rail gemonteerd, waaraan een plateau met stoel vastzit. Met een druk op de knop wordt dit plateau naar boven of beneden gestuurd. De traplift prijs is afhankelijk van het soort trap. Voor een rechte trap is een traplift bijvoorbeeld een stuk goedkoper dan een trap met een bocht.

Het sanitair

Op het gebied van het sanitair valt te denken aan verhoogde toiletpotten en beugels om het opstaan gemakkelijker te maken. Ook in de doucheruimte kan gedacht worden aan beugels waaraan men zich kan vasthouden. Anti-slipmatten moeten uitglijden onmogelijk maken. Eventueel kan in de doucheruimte gedacht worden aan een douchestoel, waardoor de oudere kan blijven zitten tijdens het douchen.

Overige zaken

De beenderen van ouderen zijn brozer dan van jongeren, eventuele breuken genezen veel minder goed. Valpartijen dienen daarom voorkomen te worden. Maak de gebruikte looproutes vrij van obstakels en zorg dat stevige meubels handige steunpunten kunnen zijn. Kijk zo ook goed in hoeverre de keuken nog veilig te gebruiken is. Zijn alle apparaten goed en veilig bereikbaar? Voor ouderen kunnen de keukenspullen beter niet hoog in keukenkastjes worden weggezet. Klimmen op keukenstoelen en keukentrapjes is uit den boze! Eventueel zijn specialisten in te schakelen, die met een kennersblik de woonomgeving beoordelen op veiligheid en vervolgens met waardevolle adviezen kunnen komen. Uiteindelijk wil iedereen zo veilig en comfortabel mogelijk in een vertrouwde omgeving leven!

Woningaanpassing voor ouderen

Foto: ©Jupiterimages/Brand X Pictures/Thinkstock

Wellicht zijn deze artikelen ook interessant voor jou

No Comments

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.