Leuke wooninspiratie & interieur ideeën voor de inrichting van je huis en tuin | inrichting-huis.com

Wooninspiratie

Welke soorten laminaat zijn er vergelijkbaar op markt?


Het kopen van een vloer is een flinke investering en daarom is het belangrijk om een goede keuze te maken. Dit soort aankopen doe je niet regelmatig, dus daarom is het handig om goed in te lezen. Een vloer is namelijk de basis van jouw inrichting en moet daarom zorgvuldig worden uitgezocht. Er zijn veel verschillende winkels waar dit gekocht kan worden, dus dat kan nog wel eens zorgen voor wat verwarring. Er zijn gespecialiseerde vloerenwinkels, maar ook de grotere woonwinkels bieden dit tegenwoordig aan. Kortom, laminaat kopen kan nogal een opgave zijn. Er is een breed aanbod op de markt waardoor de keuze echt reuze is. Op het eerste gezicht gaat het vaak alleen om de kleur, maar ook de dikte, groeven en breedte spelen een rol. Iedere keuze heeft zijn voor- en nadelen, dus daarom is het handig om hier vooraf wat onderzoek naar te doen. In dit artikel geven we verschillende tips om jou het kiezen net wat makkelijker te maken.

Hoe dik moet laminaat zijn?
De meest voorkomende diktes liggen tussen de 6 en 8 millimeter. In de praktijk geldt vaak dat dunner ook goedkoper is. Het nadeel hiervan is dat het een minder isolerende werking heeft. Daardoor wordt warmte, maar ook geluid makkelijk afgegeven. Dit kan wel heel handig zijn voor ruimtes waar niet veel gelopen wordt, zoals bijvoorbeeld de zolder. In ruimtes waar meer wordt gelopen is het raadzaam om te kiezen voor een dikte vanaf 7 millimeter. Het is dus belangrijk om in jouw achterhoofd te houden waar de laminaatvloer gelegd gaat worden en hoe vaak deze belopen wordt.

De ideale breedte
De breedte van het laminaat heeft geen praktische voor- of nadelen, maar hierbij draait het puur om het uiterlijk. Net als bij kleding zorgen brede strepen voor een ruimtelijker gevoel. In kleine ruimtes is het daarom heel erg handig om hier gebruik van te maken, want op die manier oogt het groter dan het eigenlijk is.

Wat is een v-groef?
De v-groef is iets waarover vaak niet nagedacht wordt, maar ook hierin is er veel mogelijk. Zo zijn er planken waarbij alle 4 de kanten schuin zijn afgevijld, maar ook planken waarbij dit alleen aan de lange zijden gebeurd. Ook is het mogelijk om helemaal geen groef te hebben, waarbij de planken direct op elkaar aansluiten.

Het ligt er maar net aan voor welke stijl jij wilt gaan in de ruimte. Wanneer je kiest voor zonder een v-groef, ziet dit er vaak een stuk strakker uit. Wanneer je wel kiest voor laminaat met v-groef geeft dit vaak een landelijke en karaktervolle uitstraling. Ook is het zo dat wanneer jij kiest voor een tweezijdige v-groef, dat dit kan zorgen voor een ruimtelijk gevoel als deze in de lengte van de ruimte worden gelegd.

De kleur van jouw vloer
Hetgeen waar vaak het meest over wordt nagedacht is de kleur van het laminaat. Hierbij draait het vooral om smaak en verschilt dat dus echt per woning. Tegenwoordig is de Scandinavische strakke stijl heel erg hip en hierbij wordt vaak gekozen voor wit of andere lichte kleuren. In een landelijker huis is het erg mooi om te gaan voor een houten uitstraling met bijvoorbeeld bruin. Kortom, vrijwel alles is mogelijk!

Wellicht zijn deze artikelen ook interessant voor jou

No Comments

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.