Leuke wooninspiratie & interieur ideeën voor de inrichting van je huis en tuin | inrichting-huis.com

tv-beugel
Wooninspiratie

Welk TV beugel past bij mijn interieur?


Het komt nog uit de tijd dat televisies logge apparaten waren. Je had twee sterke mannen of vrouwen nodig om zo’n kast (want zo noemde men de TV van toen) te verplaatsen. De apparaten stonden toen op verhogingen, in televisiekasten of op een speciaal daarvoor aangeschaft dressoir. Je keek naar een scherm, waar omheen een kast was gebouwd. Daar komt de term “kassie kijken” ook vandaan. Zo’n apparaat in een TV beugel hangen was onbegonnen werk, en bovendien onpraktisch. Je had immers nog geen afstandsbedieningen, waardoor je hoog moest reiken om van zender wisselen.

tv-beugel

Je “kassie” als wandmeubel

Gelukkig behoort de tijd van zware televisiekasten tot het verleden. Tegenwoordig hangen televisies steeds vaker aan een TV beugel. Dit heeft een aantal praktische redenen.
We kijken tegenwoordig niet meer uitsluitend televisie in de woonkamer. Je kijkt waar en wanneer je wilt. Dus worden onder andere onze LED-TV’s steeds vaker aan TV beugels gehangen. Wat ook als nadelig gezien wordt zijn de inefficiënte televisiemeubels, die nog steeds gekocht kunnen worden. Deze meubels zijn nog een overblijfsel uit het “logge-apparaten-tijdperk”. Als laatste reden voor het gebruiken van TV beugels is de ruimtebesparing die dit oplevert. Krijg je plotseling visite, dan klap je de TV aan de TV beugel weg en je hebt zeker twee extra plaatsen waar je stoelen kunt zetten. Probeer dat maar eens met een meubelstuk. Bovendien staat je beeldbuis in TV beugels ook nog eens altijd bij je interieur, terwijl een kast nog wel eens een stijlbreuk met de rest van je inrichting wil veroorzaken. Voor het wegwerken van de kabels, dat door een enkeling nog wel eens gezien wordt als een bezwaar tegen bevestiging aan TV beugels, kun je een kabelgoot gebruiken. Deze kun je in alle soorten en maten krijgen en is afhankelijk van de hoeveelheid kabels die weggewerkt moet worden.

Welke TV beugel heb ik nodig?

Voordat je een muurbeugel gaat kopen is het belangrijk eerst goed te bekijken, waar je de televisie gaat hangen. Dit lijkt een onbelangrijke vraag, maar het aantal muurbeugels, dat te koop is, is behoorlijk uitgebreid. Heb je bijvoorbeeld een open keuken, dan kan het handig zijn de TV zodanig op te hangen aan TV beugels, dat deze ook vanuit de keuken te bekijken is. Hangt de flatscreen op een hoek van de muur, is het wellicht gemakkelijk dat de TV beugel een grotere draaicirkel heeft zodat deze iedere hoek van de kamer kan bereiken. In moderne huizen willen architecten wel eens kiezen voor ronde vormen. Dit ziet schitterend uit, maar zorgt ook voor problemen. Het kan voorkomen dat je de televisie niet met een muurbeugel aan de muur bevestigd krijgt. In zo’n geval kan een plafondbeugel een oplossing bieden. Bekijk dan ook goed of in dat geval met een kabelgoot gewerkt kan worden. Zeker als de beugel op gepaste afstand van de muur wordt gemonteerd, kan een kabelgoot te opvallend aanwezig zijn. In dat geval zal je een sleuf moeten (laten) trekken om de kabels in het plafond en de muur te leggen.

Bij wat oudere televisies moet je eerst kijken of je wel een muurbeugel tv hebt. Niet elke flatscreen is geschikt voor bevestiging aan een muur. De oudere “platte” schermen beschikken aan de achterkant niet over schroefgaten, het zogenaamde VESA-systeem, waardoor bevestiging in een TV beugel van deze schermen niet mogelijk is. Echter komt dit tegenwoordig nog maar zelden voor. De flatscreens van tegenwoordig kunnen vrijwel zonder uitzondering als muurbeugel tv gebruikt worden.

Als je bepaald hebt waar je je LED-TV, LCD televisie of flatscreen wilt hangen, oriënteer je dan goed op het soort TV beugel dat je wilt aanschaffen. Je hebt diverse soorten beugels. Een platte TV beugel wordt gebruikt om een TV-scherm alleen aan de muur te hangen, waarbij het niet de bedoeling is dat dit scherm nog in een bepaalde richting gedraaid kan worden. Platte muurbeugels zijn voornamelijk geschikt voor kleinere kamers waar het draaien of kantelen van een scherm niet nodig is. Is het niet noodzakelijk dat je TV gedraaid kan worden, maar wil je je scherm wel kunnen kantelen, zijn er ook platte TV beugels te verkrijgen met een kantelfunctie.

tv-tegen-zwarte-muur

Bij een draaibare TV beugel kan het scherm alleen naar rechts en links gedraaid worden. Voor het kantelen van je televisie heb je een kantelbare TV beugel nodig.
Deze beugels kunnen niet alleen naar links of rechts gedraaid worden, maar je TV kan ook gekanteld worden tot een bepaalde hoek, waardoor deze TV beugels geschikt zijn om hoger op de muur bevestigd te worden.

Voor elk scherm een passende TV beugel

Het lijkt erop dat er voor ongeveer elke televisiescherm wel een TV beugel is en eigenlijk is dat ook zo. Bij de keuze voor de juiste muurbeugel is het niet alleen van belang wat je ermee wilt gaan doen, maar is het erg belangrijk dat je het gewicht en de grootte van je televisie goed kent. Deze twee variabelen bepalen namelijk welke beugel geschikt is en welke absoluut niet. Je wilt immers niet dat halverwege je kijkavond plotseling TV beugel afbreekt of van de muur loskomt. Let daarom bij de aankoop goed op de specificatie en zorg dat je een passende en voor het gewicht van je scherm geschikte TV beugel koopt.

Tijdens je zoektocht naar het ideale bevestigingsmechanisme voor je flat screen zul je verder ontdekken dat er niet alleen een grote diversiteit aan TV beugels is, maar dat de prijzen mogelijk net zo divers zijn.

De kwaliteit van het aangeboden materiaal is vaak een doorslaggevende factor als het op de prijs van het product aankomt. Toch is dat niet de enige reden waarom de prijs van het ene item hoger is dan de prijs van het andere. Je zult je bij de aanschaf ook moeten afvragen welk bedieningsgemak jij eist van het bevestigingsmateriaal. Wil je een TV beugel die bediend kan worden door middel van een gasveer, hydraulisch of zonder deze hulpmiddelen. Als je de TV zelden zult verplaatsen zijn dit soort hulpsystemen overbodig, maar als je een groot scherm hebt, dan is een TV beugel met veersysteem geen overbodige luxe.

Meer dan alleen een TV

De huidige generatie flatscreentelevisies zijn veel meer dan alleen een televisie en stellen daarom ook andere eisen aan de TV beugels en het wegwerken van de kabels. Door middel van een kabelgoot kun je ervoor zorgen dat je de kabels netjes wegwerkt. Je denkt bij kabelgoten misschien nog aan de plastic gootjes die bij de plaatselijke bouwsuper kunt krijgen. In dat geval luidt het advies eens op internet te kijken. Er zijn tegenwoordig aluminium kabelgoten te krijgen, die een mooie afwerking garanderen en gezien mogen worden.
Veel van de huidige generatie LCD-, LED- en OLED-televisies zijn uitgevoerd als smart-TV. Dit houdt in dat deze schermen bijvoorbeeld ook gebruikt worden om via internet films af te spelen, je foto’s te bekijken, te face timen of om apps te openen. In combinatie met een goed surround systeem is het zelfs het enige apparaat, dat je in je woonkamer nodig hebt. Dit stelt weer andere eisen aan de TV beugels. Als muurbevestiging dan niet gewenst is, kan ook gekozen worden voor een TV-standaard. Het mag geen verrassing zijn, dat ook hierin een aantal uitvoeringen te verkrijgen zijn. Grofweg kun je stellen dat TV-standaards te verdelen zijn in vaste standaards en verrijdbare standaards. Zo’n TV-standaard is enorm handig als je je televisie op verschillende plaatsen in de kamer wilt gebruiken of afwisselend als computer- en TV-scherm.

Een centrale plek in je huis

De kijkkasten van vroeger nemen een steeds belangrijkere plek in huis in. Ze hangen vaak in TV beugels op een centrale plaats in de woon- of slaapkamer. Tegenwoordig heeft bijna elk huishouden meerdere televisies in huis. Door deze schermen te integreren in de inrichting zorg je dat deze apparaten, behalve dat ze een prominente plek innemen, ook bijdragen aan de sfeer in het interieur. Standaard op de meeste apparaten zit tegenwoordig bijvoorbeeld een opname van een open haard of een aquarium. Als je daarbij je TV op een logische plek in je woonkamer hangt, wek je al gauw de illusie dat het hier om een echt aquarium of echte open haard gaat. Dat, gecombineerd met goede TV beugels, zorgt voor een gemoedelijke en aangename sfeer in je huis. Je TV-scherm wordt zo aan TV beugels een centrale plek in je huis!

Wellicht zijn deze artikelen ook interessant voor jou

No Comments

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.