Leuke wooninspiratie & interieur ideeën voor de inrichting van je huis en tuin | inrichting-huis.com

smalle diepe tuin inrichten
Tuin inspiratie

Smalle diepe tuin inrichten: tips, ideeën en inspiratie


Haal alles uit jouw smalle diepe tuin, met onze praktische tips, leuke ideeën en mooie inspiratie voorbeelden van verschillende mooie diepe tuinontwerpen!

Tuinen heb je natuurlijk in heel veel verschillende formaten en vormen – van hele kleine tuinen van nog geen 20m2 tot hele grote landelijke tuinen met vrij uitzicht. In Nederland hebben we vaak te maken met smalle diepe tuinen, vooral als je in of rondom de stad woont, zoals dat vaak het geval is bij rijtjeshuizen of karakteristieke jaren ’30 woningen of herenhuizen.

Hoewel een smalle diepe tuin niet de meest eenvoudige vorm is, kan je er écht iets heel moois van maken. In dit artikel hebben we het over de uitdagingen, maar vooral ook over wat je kunt doen om het beste te halen uit een smalle diepe tuin.

De uitdagingen

Je zult er waarschijnlijk niet bij stil hebben gestaan, totdat je zelf een smalle diepe tuin hebt, en na moet denken over hoe je deze buitenruimte wilt inrichten. En alleen door erover na te denken en bewust te zijn van de uitdagingen, kan je een geslaagd tuinontwerp maken.

Een smalle diepe tuin kan al snel klein en krampachtig aanvoelen, terwijl je door de diepte best wel wat ruimte kan hebben. Een doordacht tuinontwerp kan ervoor zorgen dat het juist ruimtelijk aanvoelt.

Een goede indeling is één van de grootste uitdagingen – hoe dieper hoe lastiger het is. Hoe kan je ervoor zorgen dat je de ruimte optimaal benut, inclusief het gedeelte achterin de tuin? De meeste mensen zullen ervoor kiezen om zoveel mogelijk voorin te krijgen, terwijl het gedeelte achterin vaak onbenut blijft. En dat is mega zonde natuurlijk.

Daarnaast heb je veelal te maken met een tekort aan zon of schaduw, en ook privacy. Je hebt vaak te maken met inkijk vanuit omliggende huizen en schuttingen die net niet hoog genoeg zijn. Afhankelijk van de ligging van je tuin, zullen te hoge schuttingen ook weer voor teveel schaduw zorgen. Als je hier niet goed over nadenkt, zal het niet alleen impact hebben op hoe jij je voelt in je eigen tuin, maar ook op de gekozen planten, bloemen en onderhoud.

Hieronder gaan we daarom een aantal punten bespreken die je goed moet overwegen in een smalle diepe tuin, zodat je goed voorbereid een ontwerp kunt maken, en eventueel extra onder de aandacht kan brengen met een hovenier of tuinontwerper.

Aan de hand van verschillende mooie inspiratie voorbeelden, van tuinontwerp bureau Kate Eyre Garden Design, die vaak te maken heeft met smalle diepe tuinen, geven we praktische tips en leuke ideeën, waarmee jij en jouw hovenier of tuinontwerper aan de slag kunnen gaan.

1. Ruimtelijkheid

Ondanks dat onderstaande tuin smal en diep is, voelt het totaal niet klein en krampachtig uit. Dit is vooral te danken aan het moderne tuinontwerp, door Kate Eyre Garden Design, gekenmerkt door mooie organische vormen.

Als je de tuin binnenkomt, creëert de grens tussen het dek en de stenen een gebogen lijn die verderop doorloopt en je blik in de verte trekt. De loungehoek is aan de ene kant verfraaid met op maat gemaakte schuttingen, en aan de andere kant met grote spiegels, die ervoor zorgen dat het een stuk ruimtelijker aanvoelt. Deze spiegels zijn om en om afgewisseld met klimplanten jasmijn in strakke plantenbakken.

Kenmerkend voor het ontwerp zijn de verschillende niveau’s. Het begin van de tuin is het laagst, terwijl achterin de tuin, waar een moderne tuinkamer is gerealiseerd, het hoogst ligt – ingericht met Kaledonische kiezelstenen, mooie grote magnoliabomen en een set ligbedden. Centraal in de tuin vind je een een eetgedeelte met kleurrijke beplanting in verhoogde plantenborders en een ingebouwde buitenkeuken met barbecue.

smalle diepe tuin ruimtelijkheid

smalle diepe tuin ruimtelijkheid loungehoek

smalle diepe tuin ruimtelijkheid spiegels schuttingen

smalle diepe tuin ruimtelijkheid tuinkamer

2. Zon en schaduw

Zoals gezegd, is het belangrijk om na te denken over zon en schaduw in de tuin. Dit heeft niet alleen impact op hoe je van je tuin kunt genieten, maar ook op bijvoorbeeld de keuze en de locatie van de planten, bomen en bloemen. In een smalle diepe tuin, afhankelijk van de ligging, heb je bijvoorbeeld vaak te maken dat het voorste gedeelte weinig zon heeft, terwijl midden of achterin de tuin juist altijd in de felle zon staat. Sommige mensen houden van veel zon, terwijl anderen liever in de schaduw zitten. In een goed ontworpen smalle diepe tuin kan je zowel genieten in de zon als in de schaduw.

Ook onderstaande tuin is ontworpen door Kate Eyre Garden Design. Achterin in de tuin vind je een tuinhuis waar een homegym is gecreëerd, met daarbij een verhoogd terras van houten vlonders. Het ronde ontwerp van dit terras, inclusief de op maat gemaakte ronde bank, past perfect bij de gebogen lijnen van het tuinontwerp. Dit gedeelte is aangevuld met een gebied van Kaledonische kiezels dat de tuin breder doet aanvoelen.

Voorin de tuin is het eetgedeelte ingericht, waar je dankzij de parasol in de schaduw kunt zitten. De ontwerpers streefden ernaar een subtiele stroom in deze tuin te creëren, waardoor de verschillende gebieden naadloos in elkaar overgaan.

Het beplantingsschema is gerangschikt rond prachtige volwassen olijfbomen aan elke zijde, met een stralend palet van oranje, rood en roze dat zorgvuldig is gekozen om te matchen met de kleuren van het interieur van het huis.

smalle diepe tuin zon schaduw

smalle diepe tuin loungehoek vlonders bank

smalle diepe tuin eethoek parasol

3. Indeling met verschillende zones

De twee tuinontwerpen hierboven laten al zien dat je meer uit een smalle diepe tuin kunt halen met een doordachte indeling met verschillende zones. Op die manier kan je ook verschillende soorten tuinmeubelen verspreiden over de tuin. Denk ook goed na wat je wel en niet nodig hebt. Natuurlijk is het belangrijk om meubels in de tuin te hebben voor gezelligheid, maar het hebben van te veel meubelstukken die te groot zijn voor de ruimte, zal de tuin alleen smaller en kleiner maken. Ga daarom op zoek naar een zorgvuldige selectie van kwalitatieve tuinmeubelen die past bij jouw levensstijl.

Kate Eyre Garden Design laat dat wederom zien in onderstaande moderne tuin, waarbij de gehele tuin op zowel een esthetische als praktische manier is ingevuld.

Ze gebruikten elkaar overlappende contouren om de verschillende gebieden te definiëren. Het buff porseleinen stenen terras grenzend aan het huis biedt een eetgedeelte van waaruit je een mooie uitzicht hebt over de tuin. Aan de rechterkant markeert een Ilex crenata haag de gebogen omtrek van de ruime border. Vier sierlijke zilverberken kijken uit over het beplantingsschema, bestaande een mooie mix van paars, wit en sterke groentinten.

Aan de linkerkant loopt een indrukwekkend verhoogd bloembed over de gehele lengte van het gazon. Beplant met prachtige Hydrangea arborescens ‘Annabelle’, is het ook breed genoeg om als zitplaats te dienen. Om het ’s nachts te accentueren, loopt er een horizontaal licht langs de basis, terwijl aan elk uiteinde twee opvallende kiezelgebieden kenmerkende bolvormige lichten en specimen bolvormige topiary bomen tentoonstellen.

Achterin biedt een ander terras een loungeplek, met een mobiele barbecue en twee prachtige olijfbomen in grijze potten.

smalle diepe tuin indeling

smalle diepe tuin zones

smalle diepe tuin plantenbak rand zitten

4. Privacy

De meeste mensen hebben privacy hoog in het vaandel staan als het gaat om de tuin. Logisch ook wel, want je wilt natuurlijk dat zo min mogelijke nieuwsgierige buren naar je kunnen kijken als je in je tuin zit. Hoewel dit vooral in een smalle diepe tuin een uitdaging kan zijn, zijn er hele goede mogelijkheden waarmee je meer beschutting kunt creëren.

In onderstaand tuinontwerp heeft Kate Eyre Garden Design gekozen voor een combinatie van verschillende oplossingen. Achterin de tuin is een eethoek gecreëerd die optimaal is beschut. Naast moderne houten schuttingen en hoge bomen, is er ook gekozen voor een houten pergola die begroeid is met mooie groene klimplanten. Hiermee is niet alleen een knus schaduwplekje gecreëerd, maar is er ook gezorgd voor zo min mogelijk inkijk – vooral vanuit de buren aan de overkant.

De planken van het terras in het begin van de tuin, zijn diagonaal ten opzichte van de achterkant van het huis geplaatst, wat een gevoel van beweging creëert. Dit hebben ze gecombineerd met chique mozaïektegels. Traptreden in dezelfde hoek leiden naar het gazon, waarbij een deel van de bovenste trede één zijde vormt van een klein vierkant terras met zwevende banken en speciaal gekozen mozaïektegels. Het resultaat is voldoende ruimte voor een barbecue en zitgelegenheid, waarbij de hoeken van het dek en het terras op een aangename manier tegen elkaar worden afgezet.

In de plantenborders vind je weelderige en vrij groeiende grassen en struiken om structuur te bieden, met een minimalistisch kleurenschema van groen, limoen en wit.

smalle diepe tuin privacy

smalle diepe tuin diagonale vlonders

smalle diepe tuin eethoek pergola

5. Bewegingsvrijheid

Het zorgen voor voldoende ruimte om comfortabel door de tuin te bewegen zonder dat paden of gebieden te krap aanvoelen, kan lastig zijn in een smalle ruimte.

Voor deze kleine smalle diepe achtertuin creëerden Kate Eyre Garden Design een kenmerk van verspringende stapstenen die deze diagonaal doorsnijden en een illusie van grotere breedte aan de ruimte geven. Buff porseleinen bestrating naast de achterkant van het huis biedt een comfortabele eetruimte, terwijl hoekige, zacht beplante bedden het harde landschap aanvullen.

De porseleinen treden in grind leiden naar een met hout bekleed zitgedeelte achterin, waarbij de planken onder tegenovergestelde hoeken zijn gelegd om interesse te wekken. Rond de vuurplaats zorgt een zwevende bank voor de perfecte plek om te ontspannen en te genieten van de rust in de tuin. Ondertussen zorgt de speciale verlichting in de bedden ervoor dat de beplanting verlicht wordt en een prachtig effect geeft tijdens de uren van duisternis.

In plaats van alleen maar grote en zware loungebanken en tuintafels, is hier gekozen voor een vaste zwevende hoekbank, gecombineerd met licht en eenvoudig verplaatsbare meubels, zoals de draadstoelen, draadbank en inklapbare bistroset – verkrijgbaar bij Tuinmeubelshop.nl.

Tuinontwerpen: Kate Eyre Garden Design | Eyre-design.co.uk

smalle diepe tuin plantenborders

smalle diepe tuin stapstenen

Vragen?

De mooie tuinontwerpen van Kate Eyre Garden Design laten zien dat elke smalle diepe tuin potentie heeft om een unieke, gezellige en privé oase te worden. Of het nu gaat om het creëren van ruimtelijkheid, het slim omgaan met zon en schaduw, het indelen in verschillende zones, het waarborgen van privacy of het garanderen van bewegingsvrijheid, er zijn altijd oplossingen en ideeën die kunnen helpen om het meeste uit jouw tuin te halen. Laat je dus inspireren en ga aan de slag om jouw smalle diepe tuin om te toveren tot een droomplek!

Heb je verder nog vragen? Laat gerust een reactie achter of neem contact op via ons contactformulier.

Wellicht zijn deze artikelen ook interessant voor jou

No Comments

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.