Leuke wooninspiratie & interieur ideeën voor de inrichting van je huis en tuin | inrichting-huis.com

Keuken inspiratie Modern interieur

Plexiglas in de keuken


Plexiglas is bezig met een stevige opmars in de interieurbouw, en dankzij de goede verwerkbaarheid en de verkrijgbaarheid is plexiglas ook een dankbaar materiaal voor de doe-het-zelver. De materiaaleigenschappen maken van plexiglas een geschikt materiaal voor ruimtes waar het om hygiëne draait, zoals wasruimtes en badkamers, maar ook zeker in de keuken biedt plexiglas een groot scala aan mogelijkheden, en niet in de laatste plaats op het gebied van interieurstyling. Wij geven je graag tips, ideeën en klusinstructies.

light-grey-stone-effect-splashback-500x375

keuken-plexiglas-zwart-500x372

De praktische voordelen van plexiglas in de keuken
Voordat we verder gaan, eerst even dit: plexiglas bestaat in twee varianten; gegoten en geëxtrudeerd plexiglas. Die laatste variant is goedkoop en erg breekbaar, we richten ons in dit artikel op de degelijke variant: gegoten plexiglas. Dit heeft als voordeel dat het beter te bewerken is, maar het kan ook beter tegen een stootje. Gegoten plexiglas is 30 keer sterker dan gewoon glas, en dat is precies wat we willen in een keuken.

Het grootste praktische voordeel van plexiglas, ook bekend als perspex, is dat het gemakkelijk schoon te houden is, het is bestand tegen temperaturen die in de keuken voorkomen en bestand tegen de gangbare reinigingsmiddelen. Plexiglas is wel lichtjes krasgevoelig, maar dat geldt ook voor roestvaststaal. Iedereen die RVS keukenapparatuur heeft, weet dat een vochtige doek een prima middel is om de boel schoon te houden. Dat geldt ook voor plexiglas, vuil laat zich gemakkelijk met een vochtige doek wegvegen. In tegenstelling tot RVS kan plexiglas goed gepolijst worden als er veel krassen in het oppervlak zitten. Na het polijsten ziet het plexiglas er weer als nieuw uit. Als plexiglas voorbehandeld is met een beschermmiddel zoals Burnus, dan blijft het heel lang mooi en stofvrij.

Moderne-keuken-met-Plexiglas-2-500x375

De esthetische voordelen van plexiglas in de keuken
Plexiglas is leverbaar is een groot aantal kleuren, dit biedt veel mogelijkheden bij het ontwerpen of restylen van een keuken. Daarnaast is er de keuze in doorzichtige (gekleurde), matte platen of opaalkleuren. Dat houdt in dat de plaat wel lichtdoorlatend is, maar niet doorzichtbaar is, net als matglas. Dit biedt geweldige mogelijkheden bij het ontwerpen, een oude gemetselde muur in de keuken kan nu mooi in het zicht blijven, maar je hoeft ‘m nu nooit meer schoon te maken. Met opaalkleuren kun je de minder fraaie aspecten achter het plexiglas mooi afdekken. De afwisseling tussen transparante en opaalgekleurde platen geeft een spannend visueel resultaat. De lichtdoorlatendheid van plexiglas biedt ook interessante mogelijkheden voor verlichting en het lichtontwerp, met behulp van achtergrondverlichting wordt het kleureffect van plexiglas nog veel groter. Je ziet: mogelijkheden te over.

plexiglas-keuken-500x245

Het ontwerp realiseren
Plexiglas is zowel te gebruiken als praktisch onderdeel van de keuken (zoals achter het aanrechtblad), maar ook als esthetisch element, bijvoorbeeld tegen zijwanden, tegen de onderzijde van de kastjes (de plint) of als de zijkant van een kookeiland. Het realiseren van het ontwerp begint met goed meetwerk, neem de maten goed op en houd rekening met het uitzetten van het plexiglas. Aan weerszijden moet je rekening houden met 4 millimeter uitzetting, op warme plekken (bij het fornuis) raden we een zetnaad van 5 millimeter aan. Als de ruimte die je wilt beplaten 1 meter bij 50 centimeter is, dan kun je daar een plaat van 99,6 bij 49,6 centimeter plaatsen. Je hoeft niet bang te zijn voor zichtbare kieren, want daarvoor hebben we een montagetip achter de hand. Daarover lees je verderop meer. Als je alle maten hebt opgenomen en berekend, dan kun je eenvoudig online je plexiglas platen kopen. Als diktemaat raden we een dikte van 6 tot 8 millimeter aan. Dunnere platen kunnen gaan ‘golven’ bij grotere lengtes, dikkere platen kunnen te zwaar zijn. Houd er rekening mee dat je wel gegoten plexiglas bestelt!

keuken-plexiglas-rood-500x245

Plexiglas bewerken en monteren
Nadat de achtergrond klaar is (muren gestuct, gesausd, leidingen en verlichting aangebracht) kunnen de platen aangebracht worden. Het kan zijn dat je zelf nog een hoek uit het plaatmateriaal moet zagen, met de juiste gereedschappen is dit goed te doen. De zaaglijn teken je af op schilderstape dat je over de beschermfolie plakt. Met behulp van een cirkelzaag of decoupeerzaag kun je de plaat goed zagen. Zorg ervoor dat je de plaat goed ondersteunt langs de onder- en bovenkant van de zaaglijn. Met een stanleymes maak je een rechte kerf over de zaaglijn, dit voorkomt afbrokkelen van de rand tijdens het zagen. Als je een cirkelzaag gebruikt, zorg dan dat je een widia-zaagblad hebt en dat je met circa 4.000 toeren zaagt. Gebruik je een decoupeerzaag, dan is een zaagblad voor non-ferro metalen een must, zagen doe je met 75% van de zaagsnelheid. Zorg ervoor dat de zaag op snelheid draait bij het inzagen. Voor beide zaagmethoden geldt: de zaag doet het werk, je oefent slechts licht druk uit op het plaatmateriaal.

Na het zagen (indien nodig) kunnen de platen gemonteerd worden. Eerst moeten de platen goed gereinigd en geprepareerd worden. Behandel eerste de achterzijde, verwijder de beschermfolie en behandel de plaat met een reinigings- en beschermmiddel. De voorzijde doe je pas na het monteren! Plaats de plexiglas plaat tegen de wand, met behulp van tape kun je de bovenzijde tegen de wand houden, aan de onderzijde ondersteun je de plaat met vulhoutjes. Tip: demonteer een aantal houten wasknijpers, deze zijn zeer geschikt als vulhout bij het stellen van de plaat. Houd rekening met de zetnaad aan weerszijden, als je twee platen naast elkaar zet, dan houd je de verticale naad iets kleiner: 2 millimeter. De flexibiliteit van de kit vangt de beweging van de platen in dit geval goed op. Als de plaat goed gepositioneerd is kan het kitten beginnen. Kies een kit die zowel op plexiglas als op de ondergrond goed hecht, je moet hierbij rekening houden met het materiaal van de muur / aanrechtblad. Je hoeft alleen langs de randen te kitten, probeer te voorkomen dat er kit achter het plexiglas komt! Nadat de kitrand gedroogd is verwijder je het vulhout en de tape, nu hoef je alleen die plekken nog met kit te vullen. Vervolgens verwijder je de beschermfolie aan de voorkant waarna je deze met een beschermmiddel behandelt.

Plexiglas in de keuken onderhouden
Plexiglas is nagenoeg onderhoudsvrij, je kunt het met Glassex en soortgelijke middelen goed schoonmaken. Schuurmiddelen zoals Cif en schuursponsjes zijn echter wel uit den boze, deze veroorzaken krassen. Voor het verwijderen van kalkaanslag en vetresten kun je een wat agressiever middel gebruiken. Kleine krasjes en gebruikssporen kun je wegpolijsten met een allround polijstmiddel, zoals Commandant.

Door: Kunststofplatenshop.nl

Wellicht zijn deze artikelen ook interessant voor jou

No Comments

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.