Leuke wooninspiratie & interieur ideeën voor de inrichting van je huis en tuin | inrichting-huis.com

Keuken inspiratie

Knappe keukeneilanden waar elke hobbykok van droomt


Wanneer we 20 of 30 jaar teruggaan in de tijd, werden keukens enkel tegen de muren van een kamer geplaatst. Van kookeilanden was er amper sprake. Dat is ondertussen veranderd. Iedere hobbykok droomt van een stijlvolle keuken met een eiland. Dat is niet alleen mooi, maar ook praktisch.

Lekker handig

Ken jij de keukendriehoek al? Dat is een denkbeeldige driehoek tussen de drie belangrijkste plaatsen: het kookvuur, de koelkast en de afwasbak. In een gebruiksvriendelijke keuken is de grootte van deze driehoek – of de afstand tussen alle punten – zo klein mogelijk.

Een keukeneiland is hiervoor perfect geschikt. In het eiland wordt vaak een spoelbak geplaatst, met aan de muurzijde een kookplaat (of andersom). De afstand is dus bijzonder kort. Zo hoef je geen overbodige meters te wandelen tijdens het koken.

Stijlen

Voor veel mensen staan kookeilanden synoniem met strakke, moderne keukens. Niets is minder waar. Ook in een landelijke inrichting is een keukeneiland mogelijk.

Het eiland mag zelfs contrasteren met de kastenwand. Een wand met kastdeuren in walnoot contrasteert bijvoorbeeld erg mooi met een sober wit keukeneiland. Je hoeft dus niet in dezelfde stijlen en/of materialen te blijven.

Tips bij het ontwerp van een keukeneiland

Droom je van een nieuwe keuken met een eiland? Dan is het een goed idee om volgende tips in je achterhoofd te houden:

  • Bij een eiland met een kookplaat moet je afzuiging voorzien in het plafond. Dat is technisch vaak moeilijk in een bestaande woning. Gelukkig bestaan er ook speciale dampkappen die geen buitenuitvoer nodig hebben.
  • Een ontbijtbar of eetzone aan het keukeneiland is erg handig. Deze kan ook een klassieke keukentafel vervangen.

  • Vergeet de verlichting niet. In- of opbouwspots zijn een goede keuze, maar je kan tevens enkele hanglampen als blikvanger gebruiken.

  • Als vloerbekleding rond een keukeneiland raden we tegels aan. Parket is veel moeilijker te onderhouden.

  • Barstoelen voor jouw eiland nodig? Houd dan rekening met de zithoogte en de hoogte van het keukenblad.

 • Voorzie ook stopcontacten in het eiland. Je kan deze gebruiken voor diverse toestellen, zoals een mixer, keukenrobot, waterkoker en meer.

Wellicht zijn deze artikelen ook interessant voor jou

No Comments

Leave a Reply