Leuke wooninspiratie & interieur ideeën voor de inrichting van je huis en tuin | inrichting-huis.com

Tuin inspiratie

Kiezen van de juiste kussens bij een loungeset

Dat de woonkamer zich op warme dagen steeds meer verplaatst naar de tuin is al lang geen trend meer. Centrale plek in het nieuwe wonen is de loungebank. De uitgelezen locatie om heerlijk te relaxen, met of zonder gezelschap, zolang het weer het toelaat. Echter is het lekker ontspannen helaas nog weleens ondergeschikt aan het visuele aspect. Het kiezen van de juiste kussens blijft nogal eens achterwege.

Kussens zijn niet alleen belangrijk voor de aankleding van de loungebank, maar zijn ook bepalend voor het zitcomfort. Het is daarom essentieel om bij de aanschaf van kussens voor je loungebank even te letten op een aantal voorname punten.

Het kiezen van de juiste kussenvulling
Afhankelijk van de vraag hoe je de kussens wilt gaan gebruiken, ga je bekijken welke materialen, zoals de vulling, het meest in aanmerking komen. Daarbij staan een aantal vragen centraal:

Liggen de kussens beschermd, bijvoorbeeld onder een overkapping of hebben wind, zon en regen vrij spel?
Laat je de kussens (het hele seizoen) buiten liggen of haal je ze elke avond binnen?
Worden de kussens intensief gebruikt of is het eerder ter decoratie?
Vanzelfsprekend is ook het beschikbare budget van belang.
Hieronder vind je een lijst materialen die het meest worden gebruikt.

– Polyetherschuim
Dit type schuim is zeer populair door de vele positieve eigenschappen. Het is licht qua gewicht en heeft een compacte structuur. Door het lage gewicht is het makkelijk te verplaatsen. Zodra je opstaat, neemt dit materiaal snel zijn originele vorm weer aan. Let op; indien je polyetherschuim vaak gaat gebruiken dan loop je wel het risico op kuilvorming. Dit gebeurt met name indien men langdurig blijft zitten op de kussens.

Polyetherschuim kent diverse gradatie van kwaliteit (hardheid):
SG 20 (Bijzonder geschikt als rugkussen)
SG 25 (Voor normaal gebruik als tuinkussen)
SG 35 (Met name geschikt voor gebruik als zitkussen)
– Eco schuim

Kwalitatief hoogstaand schuim. De zachtste vulling in zijn soort en bestaat uit één stuk daarnaast is lange levensduur kenmerkend voor dit materiaal. Een ander voordeel van eco schuim is dat het zelfs na lang gebruik zijn zitcomfort behoud.

Het is gemaakt van ademend materiaal en daardoor zeer milieuvriendelijk. Dit schuim wordt voornamelijk met plantaardige olie als basisgrondstof geproduceerd. Belangrijk om te weten: indien je gaat kiezen voor Eco schuim besef dan wel dat het zwaarder is dan Polyetherschuim. Niet erg geschikt als je een voorkeur hebt voor erg dikke en lange kussens.

– Koudschuim
Koudschuim is een veelgebruikte schuimsoort met unieke eigenschappen, het materiaal is veerkrachtiger dan PE (polyetherschuim) en heeft daardoor meer zitcomfort. Wil je de kussens dus intensief gebruik dan is dit materiaal een uitstekende keuze.

Kuilvorming zoals dat optreedt bij polyetherschuim is bij koudschuim niet mogelijk. Daarnaast geldt net als bij eco schuim dan het zwaarder is en dus minder goed te tillen is in vergelijking met polyetherschuim.

Koudschuim is in de volgende variaties verkrijgbaar:

HR 30 (Voor rugkussens)
HR 45 (Voor zitkussens)
– Quick Dry Foam

Als laatste in het rijtje hebben we Quick Dry Foam met lucht- en waterdoorlatende eigenschappen. Onafhankelijk van het weer is Quick Dry Foam in staat om zijn kwaliteit te behouden door de sneldrogende eigenschap. Hierdoor is dit materiaal een uitstekende keus indien je zou besluiten om de kussens buiten te laten liggen.

De afmeting van je kussens
Naast de keuze voor het materiaal wat je wilt gaan gebruiken is het ook wenselijk om de maat van de kussens correct op te nemen:

Heb je een voorkeur voor kussens uit 1 stuk of heb je liever losse delen?
Probeer er rekening mee te houden dat je de kussens moet op kunnen bergen.
Maak de kussens niet te groot ook als dit in de eerste instantie handig zou zijn. Vroeg of laat wil je de kussens toch kunnen verplaatsen.
Maak gebruik van de onderstaande schema’s om je kussens op te meten:

Keuze van stoffen
Goed geslaagd in de keuze van de materialen en de maten zijn goed? Dan begint het leuke werk. Hoe ga je de kussens nu dus leuk aankleden? Tegenwoordig zijn er zoveel mogelijk om je eigen fantasie de vrije loop te geven.

De volgende stoffen zijn zeker de moeite waard om eens nader te bekijken:

– Sunbrella
Sunbrella heeft de prettige eigenschap dat het voldoende bescherming biedt tegen wind, zon en regen.
Door de ademende acrylcoating rolt het water over het doek en trekt dit niet in het materiaal. Op deze manier blijft de kwaliteit van het materiaal behouden. Mede hierdoor heeft het materiaal voldoende weerstand gecreeerd tegen schimmels. Daarnaast voelt deze stof erg zacht en natuurlijk aan en kan het gewoon in de wasmachine worden gereinigd.

– Sunproof
Sunproof stoffen zijn bijna identiek aan stoffen zoals sunbrella. Echter zoals de naam al doet vermoeden is deze stof kwalitatief net iets beter en is het beter bestand tegen verkleuringen door het zonlicht.
Deze stof stof voelt iets stugger aan dat sunbrella, maar is wel vochtwerend.

– Flame kunstleer
Deze stof is een combinatie van diverse materialen waaronder polyurethaan en polyester. Dit imitatie leder neemt geen vocht in zich op en indien de kussens toch vochtig worden kan je dit gewoon met een doek droog maken. Een ander belangrijk aspect is dat het kleurbestendig is en zeer eenvoudig gereinigd kan worden.

Onderhoud
Goed onderhoud is essentieel, ook voor je nieuwe kussens. De mate van onderhoud is afhankelijk van de materialen die je hebt gekozen. De meeste stoffen kunnen gewoon in de wasmachine zonder je zorgen te maken omtrent het behoud van de kwaliteit. Het reinigen doe je het beste na het seizoen, je kussens zijn dan in het voorjaar weer helder en fris. Een goed begin van een nieuwe periode waarin het genieten centraal staat.

Inspiratie
Het resultaat kent vele gezichten. Ter inspiratie vind je hier onder enkele voorbeelden afkomstig van maatkussens.nl

No Comments

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.