Leuke wooninspiratie & interieur ideeën voor de inrichting van je huis en tuin | inrichting-huis.com

Slaapkamer inspiratie

Hoe plaats je fotobehang in je slaapkamer?


Fotobehang wordt steeds populairder. Steeds meer mensen kiezen ervoor om hun muur te bekleden met fotobehang. Het ziet er erg leuk uit en het is eenvoudiger dan bijvoorbeeld je muur schilderen. Maar wat is de beste manier om je fotobehang te plaatsen?

Stap 1: Muurvoorbereiding
De muur waarop het fotobehang geplakt wordt moet net als bij gewoon behang glad, vetvrij en schoon zijn. Als er nog oude behangresten aanwezig zijn dan moeten deze eerst met een spatel verwijderd worden. Eventuele gaten moeten gedicht en glad gemaakt worden.

Stap 2: Voorbereiding plaksel
Verdun het lijm met water. Let op dat je niet teveel lijm op het fotobehang aanbrengt. Als het behang te vochtig wordt, is er kans dat het gaat scheuren.

Stap 3: Voorbereiding voor plakken fotobehang
Aangezien vele muren niet volledig recht zijn, is het handig om hulplijnen te tekenen voor het opbrengen van de verschillende fotowand delen. Teken met potlood de lijnen op de muur met behulp van een centimeter, een waterpas (voor de horizontale lijnen) en een schietlood (verticale lijnen).

Stap 4: Aanbrengen fotobehang
Zorg ervoor dat je bij normale kamer temparatuur het behangpapier opplakt en dat deuren en ramen gesloten zijn. Smeer de panelen in met lijm en laat deze ongeveer een minuut intrekken. Plak de individuele panelen een voor een op en volg daarbij de getekende hulplijnen. Begin met een hoek en strijk de vellen van boven naar beneden glad, zodat er geen luchtbellen achterblijven. Laat de vellen ongeveer 2-3 mm overlappen.
Het behangpapier kan vrij dun zijn. Wees dan ook voorzichtig met het verwerken van dit materiaal, anders bestaat de kans op scheuren. Breng de lijm dun en egaal aan en maak het behang niet te nat. Wrijf het behang voorzichtig aan met een zachte doek.

5: Drogen
Laat de fotowand langzaam drogen bij kamertemperatuur en vermijd tocht.
Het fotobehang heeft de eigenschap dat het na het opbrengen van de lijm enigszins uitzet, afhankelijk van de omstandigheden als temperatuur en vocht. Eenmaal droog zal het behang weer enigszins krimpen. De panelen van het behang dienen elkaar daarom te overlappen met enige millimeters bij het aanbrengen.

Hoe plaats je fotobehang?

Wellicht zijn deze artikelen ook interessant voor jou

4 Comments

 • Reply
  judith heijnemna
  30 maart 2011 at 15:02

  fotobehang afgebeeld op jullie site Slaapkamer) Hoe kan ik hier aan komen?bvd Judith

 • Reply
  karin
  3 oktober 2013 at 21:52

  Ik ben geïnteresseerd in het fotobehang (afbeelding van takken in de slaapkamer), waar is deze te verkrijgen?

 • Reply
  Nikkel Art
  1 april 2016 at 19:39

  Hallo,

  Vlies fotobehang krimpt niet, de rest is ok!

  groetjes

 • Leave a Reply

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.