Leuke wooninspiratie & interieur ideeën voor de inrichting van je huis en tuin | inrichting-huis.com

Juiste lampen op de juiste plek
Woonaccessoires Wooninspiratie

De juiste lampen op de juiste plek


Wanneer je je huis gaat inrichten, is de verlichting een belangrijk onderdeel. Je wilt natuurlijk mooie lampen, maar de verlichting moet ook op de juiste plekken geplaatst worden en functioneel zijn. Daarom een aantal handige tips om je op weg te helpen.

Juiste lampen op de juiste plek

Een verlichtingsplan maken

Om de juiste verlichting te bepalen, is het goed om een verlichtingsplan te maken. Een verlichtingsplan is een plattegrond van de woning, waarop aangegeven is welke meubelen er staan en waar de aansluitpunten zitten. Bepaal per gedeelte van de plattegrond wat de functie van de ruimte is. Op basis daarvan kunt u gaan bepalen welke verlichting nodig is. Er zijn drie soorten verlichting te onderscheiden: basisverlichting, sfeerverlichting en accentverlichting.

Basisverlichting

De basisverlichting is makkelijk gezegd de verlichting die je meteen aandoet wanneer je de ruimte betreedt. Door deze verlichting aan te doen krijg je overzicht over de gehele ruimte. Vaak is dit al te realiseren door middel van plafondlampen met eventueel een aantal staande lampen als aanvulling. Het aantal lichtpunten voor de basisverlichting is onder andere afhankelijk van de grootte van de ruimte.

Sfeerverlichting

Sfeerverlichting heeft geen directe functie, maar zorgt voor extra sfeer in de woning. Denk bijvoorbeeld aan hanglampen boven de eettafel, een booglamp en tafellampjes met subtiel, warm licht.

Accentverlichting

Accentverlichting is bedoeld om op bepaalde plekken in de ruimte extra accent te leggen. Dit kan bijvoorbeeld verlichting zijn op de plek waar je vaak leest, of juist het leggen van accent op een schilderij of vitrinekast.

Een goed verlichtingsplan bestaat altijd uit een combinatie van de drie soorten verlichting. Het is handig om dimmers aan te sluiten op de verlichting, zodat je de scherpte van het licht zelf in kunt stellen. Wanneer je verlichtingsplan klaar is, kun je de verlichting gaan aanschaffen in de stijl die past bij je interieur.

Wellicht zijn deze artikelen ook interessant voor jou

No Comments

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.