Leuke wooninspiratie & interieur ideeën voor de inrichting van je huis en tuin | inrichting-huis.com

cradle to cradle
Meubels Tafels Wooninspiratie

Cradle to Cradle


cradle to cradle

Als interieur ontwerpers zijn wij bewust bezig met duurzaamheid. Wij willen een mooi product laten zien wat aansluit bij dit thema: De Make-a-new© collection, een modulair ontwerp van Melle Koot: ‘Het is een combinatie van de onuitputtelijke vrijheid van mogelijkheden, het spelen met grondstoffen, materialen en ideeën en de Cradle-to-Cradle® gedachte.’

Ontwerper Melle Koot is verantwoordelijk voor de inrichting van het nog te bouwen ‘meest duurzame kantoor van Nederland’. Maar bovenal is Melle Koot meubel- en interieurontwerper. Na de Woonbeurs in Milaan adopteerde de wereldberoemde galerie Dilmos zijn ‘Make a New Collection’, een Cradle to Cradle® concept.

Koot  is verbaasd welke impact zijn deelname aan de Woonbeurs in Milaan had. Via de Salone kwam hij in contact met de wereldberoemde Italiaanse galerie Dilmos die z’n ‘Make a New Collection’ adopteerde waarmee hij in Italië exposeerde. De basis van deze collectie is de ‘Make a New Table’, een modulair ontwerp van multiplex elementen die met stalen bouten met elkaar zijn verbonden. Het mooie van het ontwerp is dat de tafel later kan worden omgebouwd tot bijvoorbeeld bank, boekenkast of stoel. Koot werkt als meubelmaker via het Cradle to Cradle® principe. “Ik werk veelal met materialen die al eerder werden gebruikt of hergebruikt kunnen worden. En die in de toekomst -als de meubelen afgedankt zijn- weer ergens anders voor gebruikt kunnen worden. Zo blijft het allemaal in de kringloop.”

Ook als interieurontwerper timmert Melle Koot de laatste jaren behoorlijk aan de weg. Zo is hij bijvoorbeeld verantwoordelijk voor de inrichting van het Duurzaamheidscentrum in Groningen in de Openbare Bibliotheek en de foyer van het Grand Theatre in deze stad. Verder is hij bezig met het ontwerp van het ‘meest duurzame kantoor van Nederland’.

Cradle to cradle is het nieuwe werken

Melle koot: “Het basisontwerp van het ‘meest duurzame kantoor van Nederland’ is gebaseerd op het nieuwe werken. Dus met flexibele werkplekken. Maar ook dat meerdere bedrijven bij elkaar in hetzelfde pand zitten en gebruik maken van gezamenlijke faciliteiten. Het pand kent bijvoorbeeld vijf verschillende vergaderruimten die van tevoren gereserveerd moeten worden. Uitgangspunt bij het ontwerp is dat het niet meer mag kosten dan reguliere bouw. Tot nu toe is dat in de berekeningen gelukt. Vaak valt duurzaam bouwen duurder uit dan reguliere bouw, maar dat is helemaal niet nodig. Als je op zoek gaat naar goede alternatieven, kun je een heel eind komen. Voor de fundering maken we bijvoorbeeld gebruik van keien en voor de isolatie wordt hennep gebruikt, het meest milieuvriendelijke gewas dat er is. We zijn nu een locatie aan het zoeken binnen de gemeente Groningen. Daarna is het de bedoeling dat er ook meer van dit soort ‘gezonde’ kantoren komen, verspreid over de rest van Nederland. Bij dit project ben ik verantwoordelijk voor het zo leefbaar mogelijk inrichten van het interieur van het pand.”

De inrichting leasen wordt de nieuwe trend

Een belangrijk uitgangspunt is dat we voor de inrichting met fabrikanten werken waarbij het product / de inrichting niet gekocht maar geleasd wordt. Daar gaat het steeds meer naar toe. Het idee dat producten eigendom zijn van consumenten is niet meer van deze tijd. Als consument ben je alleen geïnteresseerd in de prestatie van een product, niet in het bezitten daarvan. Voldoende licht, comfortabel zitten, mooi beeld en geluid, daar gaat het om. Voortaan gaan we consumeren op basis van de prestatie van producten. Dat wordt de nieuwe trend!”

Het ‘duurzame voordeel’ van het leasen van de inrichting

Ik werk bijvoorbeeld samen met tapijtfabriek Desso. In de toekomst zullen klanten van Desso hun vloerbedekking niet meer kopen, maar huren. Alles gaat terug naar de fabriek voor hergebruik. Om te beginnen heeft zo’n constructie als voordeel dat een consument of bedrijf dat een product least minder startkapitaal nodig heeft. Het product zal ook goedkoper zijn omdat de grondstoffen niet worden gekocht, maar later teruggaan naar de fabriek en opnieuw gebruikt worden. In de toekomst blijft Philips ook eigenaar van de lampen die hier hangen. Je huurt dan lichturen. En datzelfde geldt voor de meubelen en het raam. Je least dan zituren en doorkijkuren. Met het steeds schaarser worden van grondstoffen, gaan we die kant op. Voor fabrikanten wordt het nu belangrijk dat ze hun producten zo maken, dat als ze straks weer terugkomen van de consument, ze opnieuw gebruikt kunnen worden. Dat het geen weggooiproduct meer is. Als Cradle to Cradle design consultant huren fabrikanten mij ook in om daarin mee te denken. Er komt straks een hele nieuwe kijk op het produceren van producten.”

Wat is  Cradle to Cradle?

Cradle to Cradle® is een visie op duurzaam ontwerpen die naar voren is gebracht door William McDonough en Michael Braungart. Het streven van de Cradle to Cradle® (C2C®) visie is gebaseerd op het voorzien in onze eigen noden en de toekomstige generaties van meer mogelijkheden voorzien.

De huidige methoden voor duurzame productontwikkeling, richten zich op het beperken van de schadelijkheid van het product. Het product wordt hier gezien als de keten van ontstaan (winning van grondstoffen, productie), gebruik (energieverbruik en verbruik van hulpstoffen zoals waspoeder en benzine) en afdanking (hergebruik en stort).

De centrale gedachte van de Cradle to Cradle® filosofie, is dat alle gebruikte materialen na hun leven in het ene product, nuttig kunnen worden ingezet in een ander product. Het eerste verschil met conventioneel hergebruik is dat er geen kwaliteitsverlies is, en geen restproducten die alsnog gestort worden. Deze kringloop wordt bedoeld met het motto: waste equals food.

Cradle to Cradle is géén recycling concept. Het is een strategie om te komen tot product- en procesinnovatie. Het duurzaam inrichten van een werkplek omvat niet alleen het meubilair, het gaat ook om de bekleding van de vloer, wand, gevel en plafond.

 
Bron: Mellekoot.nl

Wellicht zijn deze artikelen ook interessant voor jou

No Comments

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.