Leuke wooninspiratie & interieur ideeën voor de inrichting van je huis en tuin | inrichting-huis.com

Tuin inspiratie

Boom in je tuin, ja of nee?


Als het enigszins kan, adviseer ik mensen altijd om een boom in hun tuin te zetten. Een boom geeft een tuin meteen aanzien karakter en maat, maar er zijn een aantal punten waar men rekening mee moet houden:

• De grootte van de soort
• Plaats i.v.m. de zon
• Grondsoort
• Bloei
• Aankoopmaat
• Type landschap

Boom in je tuin

Soorten bomen in de tuin

Bomen worden vaak onderscheiden in 3 soorten qua grootte. Er zijn de kleine bomen van 3 tot 5 meter, middelgrote van 5 tot 10 meter en grote van 10 tot 30 meter hoog. Een eik bijvoorbeeld behoort tot de laatste categorie. Voor een stadstuin is het onverstandig om zo’n grote boom te nemen, behalve als je een hele grote tuin hebt. Het komt voor dat er ooit door iemand een boom is geplant in een stadstuin, nog jong en klein, maar van een grote soort. Zoiets groeit in 20 jaar uit tot een enorme reus en dan beginnen de problemen. Hij neemt zon en licht weg uit je eigen tuin en uit die van de buren. Kappen is nog niet zo eenvoudig. Vaak is er een kapvergunning vereist en dan moet de boom nog gerooid worden, een vakwerkje waar heel wat bij komt kijken. Beter is dus je goed te laten informeren en meteen een goede keus te doen.

Boom in je tuin

Zo is de Malus (de Appelboom) een kleine soort die heel geschikt is voor een kleinere tuin en bepaalde soorten van de Magnolia, zoals de stellata worden ook niet al te groot.

Deze bloeiende bomen zijn een feest voor het oog en brengen het voorjaar in de tuin. Natuurlijk zijn er ook bomen zonder bloemen die zeer de moeite waard zijn.

Boom in je tuin

Zon in de tuin

Een ander punt van aandacht is de zon. Als je een heel zonnige tuin hebt, kan een boom voor een prettige schaduwplek zorgen. Maar als je een tuin hebt die half in de schaduw ligt en je wilt af en toe genieten van de zon, is het zaak de plaats van de boom goed te kiezen.

Verder gedijen sommige soorten goed op kleigrond en andere weer op zand. Er zijn ook bomen die gevoelig zijn voor wind, zoals de Amberboom, plant je die in de polder dan zal hij veel moeite hebben om aan te slaan. De Wilg daarentegen voelt zich hier prima thuis. Rond Boerderijen die in de polder liggen worden vaak windsingels geplant, dit om de harde wind te breken en wat beschutting te creëren. Zo’n singel is opgebouwd uit hogere en lager bomen en struiken. Samen vormen ze een soort scherm, daarachter kunnen dan weer soorten staan die gevoelig voor de wind zijn. Deze oplossing is ook voor particuliere tuinen op zo’n locatie geschikt.

Boom in je tuin

Bomen zijn ook geen geliefde plek voor vogels. Dus wie vogels wil aantrekken, doet er goed aan een boom te planten.
Tot slot, in veel gevallen raad ik mensen aan een boom van 20 jaar te kopen en niet een hele jonge. Want een exemplaar van 1 – 2 jaar doet er erg lang over om uit te groeien tot iets dat een beetje formaat heeft. Als je net je tuin hebt laten aanleggen is het erg fijn als je meteen resultaat hebt. Het kost wel wat, maar dan heb je ook wat!

Boom in je tuin

Paulien Caspers | www-tuinontwerp-caspers.nl

Wellicht zijn deze artikelen ook interessant voor jou

No Comments

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.