Leuke wooninspiratie & interieur ideeën voor de inrichting van je huis en tuin | inrichting-huis.com



Binnenkijken

Woninginrichting van Janneke & Sven

Dit is de woninginrichting van Janneke, manager van het Tassenmuseum en haar echtgenoot Sven, directeur van het human recourse bedrijf Hollandse Pepeter. In 2008 waren ze op huizenjacht in Amsterdam. Ze waren op zoek naar een pand aan de Prinsengracht die ze konden renoveren en van begin af aan konden ontwerpen. Via een website kwamen ze terecht bij een voormalige drukkerij, die ze voor €825.000,- hadden gekocht. Een schitterend pand van vier verdiepingen. Het verbouwen kon beginnen.

Woninginrichting renovatie

Om deze oude drukkerij te transformeren in een woonhuis hadden Janneke & Sven hulp gezocht bij Ad Bogerman en Thomas Dill van BogermanDill architecten. Het zou echter geen eenvoudige taak zijn. Omdat het een monumentale pand is geworden mocht er aan de gevel niet zo gek veel gebeuren.

Woninginrichting van Janneke & Sven

Woninginrichting van Janneke & Sven

De voormalige drukkerij bestaat uit vier bouwlagen met verdiepinghoogten variërend van meer dan drie meter hoog tot circa twee meter. De ontsluiting van het bestaande gebouw gaat door middel van ladders en steile trappen door de voormalige hijsluiken. In de loop der jaren werd van alle kanten tegen het gebouw aangebouwd. Direct zonlicht bereikt de verdiepingen alleen nog door een klein aantal ramen in de zuidoost hoek van het gebouw.

De ingreep van het ontwerp voorziet in het maken van een open centrale ruimte over drie lagen in het midden van het gebouw. Deze nieuwe ruimte verbindt de bovenste drie verdiepingen waardoor directe relaties tussen de verschillende woonfuncties mogelijk worden. In de gevel en het dak worden openingen gemaakt om zonlicht en uitzicht in de centrale ruimte te krijgen.

Nieuwe indeling

Achter de entreedeur bevindt de entree naar de afgescheiden werkruimte op de begane grond. De open stalen trap in de dubbelhoge entreehal naar de woonverdieping van het huis wordt begeleidt door een houten volume. Deze volume met berging en serviceruimte vormt tevens de scheiding tussen het wonen, werken en de entreehal.

De eerste verdieping vormt de centrale plek in het huis van waar open trappen rond de centrale ruimte de verschillende verdiepingen met elkaar verbinden. De keuken op de eerste verdieping is het centrum van het huis waaraan de hoger gelegen woonkamer en studeerkamer direct zijn verbonden. De mate van openheid van de trappen en balustraden definieren de verbinding met de centrale plek in het huis.

De slaapvertrekken op de bovenste verdieping ‘hangen’ als gesloten ruimten onder het dak en liggen zo indirect aan de centrale ruimte. De loopbrug tussen de twee slaapkamers wordt begroeid met hangplanten zodat ook hier de directe zichtrelatie wordt gefilterd.

De laatste trap welke uit de slaapkamerwand is gehouwen leidt naar het toekomstige dakterras.

Woninginrichting van Janneke & Sven

Woninginrichting van Janneke & Sven

Woninginrichting van Janneke & Sven

Woninginrichting van Janneke & Sven

Woninginrichting van Janneke & Sven

Wellicht zijn deze artikelen ook interessant voor jou


You Might Also Like...

No Comments

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.