kluswoning

Kluswoning in Rotterdam door Zecc architecten & Studio Rolf

Zecc architecten heeft met Studio Rolf gewerkt aan deze Zwarte parel in Rotterdam.

De verbouwing van een Rotterdamse ‘kluswoning’ is ontaard in een architectonisch schouwspel, waarin wordt geëxperimenteerd met tijd en ruimte. De 100 jaar oude gevel, van een woning in gesloten bouwblok, is volledig geschilderd in een glimmende zwarte olie. Zowel het metselwerk, de kozijnen als de “ ramen” van de bestaande voorgevel zijn in zijn geheel zwart geschilderd. Hierdoor ontstaat er als het ware een “schaduw” van de oorspronkelijke gevel. Deze schaduw is opgevat als een basislaag waarin op nieuwe plaatsen strakke RVS insnedes gemaakt zijn ten behoeve van raamopeningen.

De plaats van deze insnedes is afgestemd op de behoefte vanuit de nieuwe indeling van de woning. Hierdoor ontstaat er een relatie tussen de oorspronkelijke voorgevel en de nieuwe invulling van de woning. De nieuwe invulling wordt ook aan de buitenzijde zichtbaar.

In de zijgevel zijn drie nieuwe raamopeningen gemaakt zodat er ook licht vanuit het zuiden de woning binnenvalt. Omdat deze gevel geen onderdeel uitmaakt van de straatgevels van het gesloten bouwblok is hier gekozen voor een afwijkend materiaalgebruik in de vorm van kunstgras.
De bestaande achtergevel met drie veranda’s is gerestaureerd met behoud van de oorspronkelijke details.

Rotterdam Zuid herbergt met dit nieuwe klushuis een zwarte parel…

Kluswoning in Rotterdam - de Zwarte Parel

Kluswoning in Rotterdam - de Zwarte Parel

Architecten: Zecc architecten ism. Studio Rolf
Fotograaf: Frans Hanswijk

Bekijk meer foto's >

1 reactie
Wat vind jij van deze foto? Klik hier om een reactie achter te laten!
Manfung
Dit artikel is geschreven door en geplaatst in de categorie Binnenkijken op .